Deseori intalnim pe strada multe semne grafice dar nu le stim scopul si pur si simplu ne atrag. Putini stiu/realizeaza ca aceste taguri sunt folosite si in PR de guerrilla. Dat fiind ca astazi a inceput Congresul National al Studentilor la Comunicare (aflat la cea de-a VIII – a editie) si pentru ca trateaza tema PR de guerrilla am zis sa intreb cativa bloggeri ce parere au ei despre acest concept. Curiozitatea mea s-a manifestat prin 3 intrebari:
Iata raspunsurile primite:
Guerilla PR e versiunea “down & dirty” a fratelui PR mai mare si mai ferchezuit. Guerilla PR e sora extrovertita, gata de actiune, care nu se teme sa impacheteze ceva mai frumos produsul decat e in realitate, daca e pentru binele brandului. Fiindca toate lucrurile sunt frumoase cand vin intr-o cutie de Tiffany’s, guerilla PR stie sa profite de cateva puncte sensibile si stie exact cum sa foloseasca ideea de “leverage”. Etic? Sa spunem la limita.
Desi imi place stilul Top Gear de a merge pana la ceruri si inapoi cu descrierea unor lucruri, nu am folosit pana acum guerilla PR pentru blogul meu. Dar ma bate gandul sa incerc. Atata timp cat si publicul intelege conventia, totul e ok.
Nu am gasit deloc o campanie la un produs neconventional, dar stiu o campanie neconventionala la un produs conventional, care mi se pare foarte reusita: http://thefinancialbrand.com/17515/nab-break-up-guerilla-bank-marketing/.
Pentru mine PR de guerrilla se traduce simplu: tip de promovare stil guerilla, cu idei out of the box si buget mic. M-am jucat cu acest concept pe blogul meu, de la tricoul sau badge cu link-ul blogului la evenimente, pana la concursuri inedite sau articole altfel despre subiecte curente sau evenimente si situatii povestite cu umor. Mi-au placut campanile realizate pentru Pufuletii Gusto la evenimentele lui Manafu + premiul de cel mai optimist blog la Roblogfest, Campania de strangere de fonduri #AcousticBloggers si #draduta.
Tehnicile de relatii publice de guerilla sunt cele pe care le folosim cand ne lovim de tot soiul de constrangeri. Pr-ul de guerilla poate insemna si creativitate, inventivitate, spectaculos dar si praguri ridicate si lucru in conditii de stress, cu bugete incredibil de mici si posibilitatea de a crea doar un impact local. Aceasta “down-and-dirty offspring of the traditional method” este pentru mine un soi de impachetare “handmade” de cadouri. Adaugi valoare si nuanta si autenticitate produsului pe care il manevrezi: mesajul clientului tau catre publicul sau. Imi place neconventionalul pe care il implica.
Blogul meu a fost ocupat sa creasca, sa invete cum sa se descurce prin online-ul asta mare si sa inteleaga ce vrea de el. Abia de acum ii voi face si planuri de viitor si, sincer cred, voi incerca ceva tehici de Guerilla PR pentru el.
Prima care imi vine in minte acum este cea de la Cannes: plasare de produse ce ilustreaza cel mai bine ideea de creativitate: creme solare numite “cremele creativitatii”, sticle de apa in forma bulei de la Yahoo si multe altele. Va las sa descoperiti totul aici: http://www.iaa.ro/Articole/Opinii/Pr-si-promovare-de-guerrilla/627.html
Stiu ca raspunsul trebuie sa fie concis, insa nu pot sa nu incep prin a spune un lucru pe care niste prieteni din industrie il sustin, si in care cred cu tarie: publicitatea asa cum o stiam, a murit. E timpul ca publicitatea sa se reinventeze, iar PR-ul, ca parte integranta trebuie sa faca acelasi lucru. E important ca oamenii de PR sa se uite un pic in oglinda, singuri, si sa isi promita, privindu-se in ochi, ca trebuie sa sa autodepaseasca. PR-ul de guerilla este primul semn ca PR-ul trebuie sa faca mai mult, indiferent de brand-ul pentru care comunica. Guerilla prin definitie este o actiune de partizanat, iar partizanii lovesc punctual, precis, calculat, eficient (stiu cat de mult iubesc clientii asta) si de multe ori sonor. Sigur ca vei spune ca nu e nimic diferit fata de comunicarea obisnuita, dar este un element care face diferenta: locul. Locul in care lovesti trebuie sa fie unul in care targetul are garda jos. A nu se intelege insa ca trebuie sa fim indiscreti si intruzivi.
Gandul de Dimineata este un proiect personal si din acest motiv nu este promovat mai deloc. Nu are un scop comercial, asa ca imaginea lui in fata cititorilor este importanta. La doar 3 saptamani de la lansare, in martie 2010, avea loc prima actiune de PR ce poate fi catalogata fara mari probleme ca fiind de “guerilla”. Reprezentantele sexului frumos, gingas si puternic care s-au abonat la RSS Feed au gasit in dimineata zilei de 8 Martie cate o zambiluta intr-un ghivecel pe biroul la care lucrau. Un snur alb rosu tinea o carte de vizita cu mesajul “O primavara frumoasa! Gandul de dimineata.” Targetat, surprinzator, emotionant, eficient.
Nu stiu cat de neconventional este produsul Asonor pentru ca nu am la indemana studii despre oamenii care sforaie noaptea. Lansarea produsului pe piata insa stiu ca a fost o miscare foarte curajoasa. A fost o campanie plecata de la dramatizarea nevoii, cat s-a putut de neconventional cu putinta. Din acel moment pot spune ca oamenii de la The Secret Service m-au convins ca neconventionalul este “the next big thing”. Povestea campaniei este aici: http://www.youtube.com/watch?v=Nmw-EN1lnTQ
Acestea fiind spuse, sper ca v-am starnit curiozitatea si interesul. De mentionat este faptul ca CNSC 2011 se desfasoara intre perioada 5 – 7 mai (primele doua zile sunt conferinte, iar in a treia zi workshop). Mai multe detalii despre speakeri, conferinte si workshopuri pe www.cnscpeweb.ro
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Leave a Reply