Plimbările și aventurile #dinRomania au continuat și ieri, descoperind 2 orașe frumoase: Timișoara și Aradul. În Timișoara ziua am început-o foarte frumos cu o vizită la Muzeul de Artă unde am vizitat mai multe colecții dar cel mai mult mi-a plăcut cea a lui Corneliu Baba.
Despre pictorul Corneliu Baba nu știam mare lucru, iar vizitarea colecției a fost o lecție de artă. Și suntem un popor norocos căci a doua soție a pictorului, după moartea acestuia a decis să doneze întreaga colecție de picturi pentru ca lumea să se poata bucura de frumos și de creația acestuia, dar și pentru a-l întelege mai bine pe artist. Corneliu Baba a fost cunoscut pentru portretele sale, dar și pentru alte tipuri de tablouri și ilustrații. Impresionantă era tehnica folosită și anume cea a cuțitului. Neavând o relație prea frumoasă cu autoritățile comuniste (îl numeau formalist) Baba s-a impus ca ilustrator. Nereușind să se adapteze stilului cerut de comuniști, acesta s-a axat foarte mult pe picturile cu țărani, la unele opere lucra și 30 de ani dar acest lucru nu se observa. Întreaga colecție este aparte (o recomand cu toată sinceritatea), o să vedeți portretele lui Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu și chiar portretul lui George Enescu.
M-am îmbarcat – ieri a fost ziua cu Dusterului #1 – cu Răzvan, Makavelis și Cătălin mi-au fost tovarăși de drum (și ce drum!! :P). Următoarea oprire a fost Aradul unde am încercat să vedem cetatea dar nu am avut acces deoarece este o bază militară. Atunci am schimbat rapid strategia și ne-am plimbat prin Arad.
Ați văzut vreodată un grup de turiști chinezi? Așa mă simțeam – ca un mic chinez, înarmat cu aparatul foto pozând orice obiectiv sau clădire interesantă. Nu am mai fost niciodată în Arad să vizitez. De fiecare dată eram în tranzit și nu am apucat să mă bucur de frumusețea orașului sau de o plimbare pe faleza Mureșului (Kornway era emoționat și nostalgic după experiența #cupluta). Am zâmbit, am respirat aerul arădean și am fugit spre Deva și apoi Sibiu.
Pe drum am mai făcut o oprire la Castelul Cernovici din Macea, comuna Curtici. Dar surpriză! Castelul era al Universității de Vest unde erau săli de clasă și ceva laboratoare pare-mi-se ale Facultății de Biologie, dar care avea o grădină imensă și tare frumoasă – mult pre frumoasă decât aș fi bănuit din simple poze. Vă las să descoperiți în clipul de mai jos filmat de Răzvan.
Drumul a fost plin de culoare, de râsete și voie bună. Colegii din ziua 2 din Redescoperă România sunt oameni frumoși, plini de viață și de povești care mai de care. 🙂
Redescoperă România este un proiect susținut de Petrom, împreună cu BCR, Dacia, Romtelecom,Paralela 45 şi Muzeul Național al Țăranului Român.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Hellou 🙂
Rar intalnesc in online, oameni care au vizitat parcul dendrologic de la Macea! Felicitari, ati facut o alegere inspirata.