Vineri, după ce am vizitat Sibiul am pornit către Țara Făgărașului, iar pe drum ne-am oprit la Abația cisterciană din Cârța, la rămășițele mânăstirii de călugari cistercieni. Acolo era impresionant aerul ”greu” pe care îl respirai. Un aer ”vechi” cu o istorie de peste 900 de ani.
Actualmente biserică evanghelică a comunității locale germane, abația este situată pe malul stâng al Oltului, între municipiile Sibiu și Făgăraș, în imediata vecinătate a localităților de azi Cârța și Cârțișoara. Mănăstirea a fost fondată în anii 1205-1206 de regele Andrei al II-lea al Ungariei, fiind desființată la 27 februarie 1474 de regele Matei Corvin. Abația cisterciană Cârța a deținut un rol major in istoria politică, economică și culturală a Transilvaniei medievale, cât și introducerea dar și în diseminarea artei gotice în spațiul intracarpatic.
După acest scurt popas a urmat bineînțeles, Cetatea Făgărașului. Sincer am rămas să stau pe iarbă la soare în poieniță pentru că mai vizitasem cetatea de cîteva ori în ultimii ani. Și în afara curții, cetatea era impresionantă și impozantă. Ca și scurt istoric: construcția a început la sfârșitul secolului al XIV-lea, pe locul unei cetăți de pământ din secolul al XII-lea. A fost transformată în castel fortificat în secolul al XVI-lea, devenind reședință princiară din secolul al XVII-lea. În prezent, Cetatea Făgărașului adăpostește Muzeul „Țării Făgărașului”, Biblioteca Municipală Făgăraș.
După ce m-am răsfățat la soare ca o pisicuță. am purces spre Sîmbăta de Sus unde gașca Redescoperă s-a reunit și unde s-a distrat. Dar asta în postul viitor.
Redescoperă România este un proiect susținut de Petrom, împreună cu BCR, Dacia, Romtelecom,Paralela 45 şi Muzeul Național al Țăranului Român.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Superb!