Așa cum am anunțat aici săptămânal mama îmi este complice în împărtășirea bucuriilor din familia Duma. 🙂 Totodată iată povestea acestei săptămâni.
Luna decembrie aduce sărbătorile atât de aşteptate de copii: Sfantul Nicolae şi Crăciunul. În dimineaţa acestor zile, toţi căutăm, cu emoţie în suflet, să vedem dacă moşul ne-a adus ceva. Câţi dintre noi nu au aşteptat cu înfrigurare dimineaţa de 6 decembrie pentru a se uita cu înfrigurare dacă Moşul a lăsat ceva în ghetele pregătite de seara.
Astfel, în ajunul Sfântului Nicolae, în fiecare casă, copiii, dar şi adulţii, îşi pregătesc ghetele, curăţându-le şi punându-le la fereastră sau la ușă, pentru ca Moşul Nicolae să pună cadouri în ele, în noaptea de 5-6 decembrie. Pentru această seară, părinţii pregătesc din timp cadourile (dar și pe cei mici), spunându-le că, dacă au fost cuminţi şi ascultători, vor primi cadouri frumoase, iar dacă nu, Moşul le va aduce numai un băţ. În Ardeal, în această perioadă se găsesc de vânzare “jordiţe”, nuiele frumos decorate argintii sau aurii, ce se pun în ghetuţele celor neascultători. (Mai jos sunt eu, la 1 an si 5 luni, de Moș Nicolae.)
În tradiţia populară, adevărata iarnă începe pe 6 decembrie, ziua în care se sărbătoreşte Sfântul Nicolae. Se spune că atunci când Sfântul Nicolae îşi scutură barba, pe pământ ninge. Obiceiul de a face daruri în această zi, mai ales dulciuri pentru copiii cuminţi, iar pentru cei năzdrăvani o nuieluşă de alun este de dată mai recentă și de origine vest europeană.
Această sărbătoare reprezintă şi un prilej de a ne manifesta iubirea şi preţuirea faţă de cei dragi şi apropiaţi, un prilej de bunătate şi de generozitate, un prilej ca familia să se reunească şi să trăiască împreună clipe de bucurie.
Și ceva dulce pentru Moș!
Prăjitură cu nucăBlat: 6 ouă,
6 linguri zahăr,
9 linguri nucă,
2 linguri cacao,
1 lingură făină.Se separă albuşul de gălbenuş, se bate albuşul foarte bine, se adaugă zahărul (de preferat zahărul farin), după ce zahărul s-a topit se adaugă gălbenuşurile, nuca, cacao şi făina. Se toarnă compoziţia într-o tavă cu hârtie pentru copt, se coace la foc potrivit.Se lasă să se răcească şi se taie pe mijloc, obţinându-se două foi subţiri. Se face o cremă de lamâie şi se pune între cele două foi. Se poate folosi şi crema de lamâie din comerţ. La final se adaugă glazură de ciocolată.
Poftă bună și să vină Moșul plin de daruri astă seara la voi!
Luci Duma
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Anca, vine si Mos Craciun! 🙂 Dragut articolul!
Vine, dar trebuia sa-l intampinam si pe Mos Nicolae! 😛