Anul acesta am avut ocazia să merg la Premiile Gopo. Evenimentul dedicat în totalitate filmului românesc a pus în lumină valoarea artiştilor români. Premiile Gopo sunt premii cinematografice româneşti oferite de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Anual, sunt recompensate cele mai importante realizări cinematografice naţionale din cursul anului precedent. Numele festivalului vine de la Ion Popescu Gopo, drept omagiu pentru câştigarea, în 1957, a Palme d’Or-ului pentru “Cel mai bun scurt metraj de animaţie” de către cineastul român. Trofeul este creaţia sculptorului Adrian Ilfoveanu iar „modelul“ îl constituie celebrul omuleţ al lui Gopo. Prima ediţie a avut loc la 26 martie 2007 la Bucureşti.
Deşi este un frăţior mai mic al premiilor cinematografice americane Oscar, premiile Gopo sunt în mod cert o etichetă culturală cu adevărat românească, ce în numai șase ediţii de existenţă a reusit să ridice standardul premiilor din industria cinematografică. Ratarea unui astfel de eveniment ar fi fost de neiertat. Ceremonia a fost prezentată de Andi Moisescu şi a fost difuzată în direct şi în exclusivitate pe Pro Cinema.
Prezenţa acolo a fost pentru mine o adevărată onoare. De la a găsi vestimentația potrivită, până la a intra în atmosfera evenimentului și a surprinde mici detalii de culise, evenimentul mi-a creat o sumedenie de pretexte de fascinaţie. Cuvântul ce definește cel mai bine evenimentul este eleganța. Ținute frumoase, ce bucurau privirea, rochii îndrăznețe (paleta de culori a fost una largă, de la roșu la verde), accesorii care mai de care și zâmbete. Nu am stat să ”vânez” ținutele doamnelor, m-am bucurat să fiu acolo. Chiar dacă am stat mai în spate, în sectorul special amenajat presei și bloggerilor am putut să iau pulsul evenimentului.
Câştigătorul celei de-a şasea ediţii a galei Gopo a fost “Aurora”, în regia lui Cristi Puiu, un lungmetraj nominalizat la 10 categorii, care a câştigat trei trofee – pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cel mai bun scenariu. A fost interesant pentru că de fiecare dată când filmul ”Aurora” mai câștiga vreun trofeu se aplauda furtunos, din păcate echipa neputând fi prezentă la gală. Cu siguranță au simțit gândurile și energia noastră.
Cel mai mult m-am bucurat pentru Ana Ularu (un om frumos, mereu cu o energie și o stare de spirit de milioane și cu foarte mult talent) pentru că a câștigat premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal. Lungmetrajul Periferic a fost nominalizat la 12 categorii și a mai câștigat alte 4 trofee: cea mai bună actriţă în rol secundar (Ioana Flora) şi cel mai bun film de debut. De asemenea, Ioana Flora a primit la gala Gopo un premiu din partea Pro Cinema.
Pe lângă decernarea premiilor, în pauzele publicitare de la tv, cei prezenți la eveniment s-au delectat cu parodii ale filmelor nominalizate, realizate de Mihai Bobonete (Bobo), Cosmin Nedelcu (Micutzu), Mihai Rait şi Cosmin Natanticu. Geniale! “Periferic” a fost “un film despre cum vrea Andi Vasluianu să îl crească pe Toma a lui Mimi”, “Loverboy” a fost “Eu când vreau să fluier, fluier se întoarce”, iar “Crulic” a fost “Un film prea adevărat să stai cu mâinile în sân de acum înainte”. Le găsiți pe pagina de Facebook a Premiilor Gopo.
Felicitări organizatorilor și tuturor celor implicați, nu este deloc un eveniment ușor de realizat, însă a fost la înălțime. Așteptăm cu nerăbdare ediția de anul viitor unde sper ca Tatăl Fantomă să fie nominalizat și premiat! Am zis! 😀
Imagini de la eveniment găsiți aici, aici și aici, iar mai jos lista completă a câștigătorilor celei de a șasea ediție a Premiilor Gopo:
Cel mai bun film: “Aurora” (Cristi Puiu)
Cel mai bun regizor: Cristi Puiu (“Aurora”)
Cea mai bună actriţă în rol principal: Ana Ularu (“Periferic”)
Cel mai bun actor în rol principal: Bogdan Dumitrache (“Din dragoste cu cele mai bune intenţii”)
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Ioana Flora (“Periferic”)
Cel mai bun actor în rol secundar: Adrian Titieni (“Din dragoste cu cele mai bune intenţii”)
Cel mai bun scenariu: Cristi Puiu (“Aurora”)
Cel mai bun film european: “Melancholia” (Danemarca) – distribuitor Independenţa Film
Tânără speranţă: Anca Miruna Lăzărescu (“Apele tac”)
Cel mai bun scurtmetraj: “Apele Tac” de Anca Miruna Lăzărescu
Cel mai bun documentar: “Vorbitor” de Radu Muntean şi Alex Baciu
Cel mai bun film de debut: “Periferic” de Bogdan George Apetri
Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: Dana Roşeanu şi Domnica Bogdan (“Bună! Ce faci?”)
Cele mai bune costume: Nicoleta Cârnu (“Bună! Ce faci?”)
Cele mai bune decoruri: Dan Toader (“Dacă bobul nu moare”)
Cea mai bună muzică originală: Piotr Dziubek (“Crulic – Drumul spre dincolo”)
Cel mai bun sunet: Piotr Witkowski şi Sebastian Wlodarczyk (“Crulic – Drumul spre dincolo”)
Cel mai bun montaj: Eugen Kelemen (“Periferic”)
Cea mai bună imagine: Marius Panduru (“Periferic”)
Premiul pentru întreaga activitate: actorii Tamara Buciuceanu-Botez şi Iurie Darie
Premii speciale: asistentul de imagine Dumitru Gaiţă şi scenografa Lidia Luludis
Premiul Romanian Society of Cinematographers: Radu Aldea (“Bună, ce faci?”)
Premiul Pro Cinema 2012: actriţa Ioana Flora (pentru rolul din “Periferic”)
Premiul publicului – pentru filmul cu cel mai mare succes în box office-ul românesc: “Naşa” (MediaPro Pictures)
Pe curând!
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Leave a Reply