Iată că a început Webstock 2012. Poți să urmărești live streamingul la distanță de 1 click. 🙂
Începem cu prima conferință care este menită să te inspire prin mesajele și prin prezentările vorbitorilor. Cristian Gog (iluzionist și blogger) deschide prima sesiune a Webstockului. A început cu un truc în stilul său caracteristic. Cunoscut în urma showului “Românii au talent” merge pe o filosofie simplă în viață: ”Fake it until you make it! ” Și îi iese.
Acum urmează bloggerul neașteptat. Și este vorba de HE ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris. Un ambasador cu blog, consideră că deseori ambasadele nu au o misiune atât de clară – este nevoie de o mai mare implicare în viața socială. Temele tratate pe blogul său au legătură cu viața politică din România, tratând subiecte de interes. Scrie pentru comunitatea britanică din România, pentru politicieni, oameni de afaceri sau persoane importante din România, pentru companii britanice ce au intenția de a dezvolta afaceri aici. Ceea ce se întâmplă acum în social media, influențează ceea ce se întâmplă la nivel înalt – Facebookul este o cheie în tot acest context. Pentru sine provocarea este de a demonstra atât României, cât și altor națiuni că FB nu este doar o pagină, o platformă online. În UK sau în SUA, multe societăți s-au micșorat, multe nișe au fost afectate. Ne întreabă unde putem să folosim Social Media pentru a crea engagement? Avem nevoie de acțiunile cetățenilor. Încurajează și alți diplomați să intre în această lume a bloggingului dat fiiind că la nivel mondial doar 14 diplomați mai au blog. Își propusese să încerce inițial 6 luni, dar iată-l că după 2 ani face cu pasiune acest lucru.
Angus Slater (Vodafone) consideră că ”online suntem mai puternici”! În România putem avea schimbări în bine. Primul post pe pagina de Facebook Vodafone Buzz a fost în septembrie 2009. Astfel au început și primele campanii pe bloguri – au lăsat mână liberă bloggerilor privind conținutul (pe niște teme date) astfel mizând pe autenticitate. Toate campaniile dezolvate de Vodafone au și componenta de social media. În fiecare an încearcă să inoveze prin campaniile sale. Pe conturile de Twitter, e-forum și Facebook au asistență pentru clienții lor. Crede în comunitatea din România, crede în schimbare și în forța ei – schimbă mentalități, scapă de prejudecăți! Un exemplu de acest tip de campanie este ”Împreună suntem mai puternici!”
Cristi Manafu spune sus și tare: ”Online suntem mai puternici!” Acum un an și-a pus întrebarea: ai fi de acord să susții o campanie cu impact social mare fără să știi la ce face referire? Reacțiile au fost unele neașteptate, mulți citittori cât și bloggeri susținând ideea. Campania a fost pentru serviciul de urgență 112. Al doilea element al campaniei a fost acela de a oferi cursuri de prim ajutor. Până acum 9000 de participanți s-au înscris la acest curs.
Chinezu începe cu o declarație șoc: ”Și bloggeri sunt oameni!” În campania desfășurată cu cei de la Farmec a reușit să ducă România 2.0 la Londra la Jocurile Olimpice.
Alex Tunaru – #construim sau diferența dintre content și conținut. #construim este un proiect social dezvoltat de Habitat for Humanity, ce are la bază oamenii. Consideră că nu este suficient să generezi content, dar să dai conținut content-ului, astfel ai credibilitate. Habitat for Humanity înseamnă: peste 500000 de locuințe la nivel global, peste 2,5 milioane de beneficiari, în România, 8000 de beneficiari, 479 de case noi. În case stau oameni, nu bloggeri.
A doua conferință stă să înceapă și se va discuta despre evoluția social media în România în ultimul an, precum și ascensiunea rețelelor sociale pe plan local. Să vedem cum au încercat companiile să inoveze. 🙂
Mădălina Uceanu (Career Advisor) este primul speaker al acestui panel și ne poveștește despre studiul pe care ea l-a realizat cu privire la State of Social Media – Employment 2012. Statistici Social Media (sursa Linkedin): PR Consultant / Specialist – 1300, Social Media Specialist – 1100, Social Media Manager – 3100, Online Manager 5200, Online 10000. În medie persoanele care au responsabilități legate de SM petrec 62% din timpul lor la serviciu având activități de SM. Studiul conține date interesante ce care le voi publica post eveniment, precum și toate prezentările ce vor fi puse la dispoziție!
Dragoș Chivu (Vodafone) ne povestește despre Start-App și evoluția aplicațiilor. Privind peste umăr, observăm că la ediția de anul trecut Webstock au fost la concursul ”Oare se poate” peste 5000 de idei primite, aplicația având peste 1.500.000 de descărcari totale. Cele mai cunoscute aplicații din sfera socială: Cinemagia (cea mai populară aplicație din Ro), Transport Urban (cunoscută mai ales pe platformele și forumurile studențești) și 7 seri. De la idee la succes trebuie să trecem prin următorii pași: promovare, distribuție, preinstalare și monetizare. Aviz iubitorilor de apps: utilizatorii serviciilor Vodafone au recomandări în Google Play de aplicații recomandate și dezvoltate by Vodafone. Pentru dezvoltatorii de aplicații s-a lansat Start-app: faci o aplicație, o înscrii și poți câștiga. Detalii aici.
Mihai Holhos (Doza de Has) a început bine. A pus unul din clipurile de pe site cucerind sala prin râsete. A început proiectul anul trecut, singur, iar acum are alături o echipă, fiind văzut un soi de model pentru tinerii ce-l urmăresc (sentiment ce îl copleșeste :D). Inspirația sa au fost youtuberii consacrați. Consideră că “With great power come great responsabilities”.
Bună, eu sunt Vali și sunt blogger de mulți ani. Vali Petcu (sau Zoso) începe în forță despre strategia din online. Primul pas este acela de a lua un specialist pentru online, astfel vă ajută la strategie, comunicare dar și control. Al doilea pas este stabilirea unei prezențe în online. 🙂 Mai ușor este să construiești un etaj peste casa pe acre o ai deja construită. Al treilea aspect este acela al campaniilor, siteurilor și al strategiilor pe termen lung. Al patrulea pas este acela de a avea un purtător de cuvânt. Nu mai funcționează iConcursurile (cumpărarea audienței), plătirea bloggerilor pentru a scrie precum și goana după numere! Strategii noi: brand placement, lasă pe alții să îți spună poveștile. În online te lovești de tot felul de dileme cum ar fi: de ce continuă colaborările cu oamenii nepotriviți? Cum / cine răspunde pentru alegerile făcute? Cum ratezi consumatorii celebri? Sincer prezentarea lui Zoso a fost una pertinentă și cu lucruri bine punctate! 🙂
Urmează sportivul Eduard Novak. Deși Jocurile Paraolimpice s-au încheiat acum 3 săptămâni oamenii încă îl copleșesc cu aplauze și felicitări! Dacă vrem să reușim, să fim cineva, contează educația de acasă. Și adevăr grăiește! Înainte să se accidenteze la picior în urma unui accident de mașina a fost campion de patinaj viteză. Deși cele întâmplate, Eduard nu a renunțat la visul său și s-a reorientat către alt sport: ciclismul. Primul antrenor la ciclism al său a fost internetul: documentarea despre sport, exerciții și antrenamente specifice, diete etc. După 2 ani a câștigat o medalie la campionatele europene. A avut nevoie de 8 ani să realizeze ce nevoie avea pentru a câștiga o medalie de aur, dar nu o conștientiza: 6 bicilete, antrenor, mecanici .. o întreagă echipă. A construit totul de la zero. Nu i-a fost ușor, dat fiind că în România persoanele cu dezabilități nu au parte de mult sprijin. Consideră că viața îți acordă doar O SINGURĂ șansă de a câștiga aurul olimpic, medalie ce are alt înțeles decât celelalte (locul doi se uită foarte repede). Povestea sa te inspiră și te face să apreciezi mult mai mult ceea ce ai, dar și să dai mult mai mult.
Revenim după o scurtă pauză! 🙂
Am revenit după pauza la Social Media Professional. Primul panel tratează The Social Company. Prima companie invitată este Vodafone, care ne va spune cu ce provocări social media s-au confruntat în industria de comunicare. Vodafone pune mare accent pe interacțiunea cu clienții, ținând cont de părerile lor, de nemulțumiri și orice feedback este binevenit. Pagina de Facebook Vodafone Buzz conține informații up to date despre aplicații, smartphones, evenimente etc. Contul de Twitter @VodafoneBuzz prezintă informații și lansări noi de servicii, modificări în contul MyVodafone, service, suport online etc. Comunicarea este una flexibilă ce vine în ajutorul userului, orice problemă având rezolvare într-o perioadă de timp cât mai scurtă. Vodafone este acolo unde clienții săi sunt prezenți. O echipă de 9 persoane stă în spatele conturilor de Facebook și Twitter.
Social in Social Media cu Rehman Addur (Bitdefender). Multe branduri uită ce înseamnă de fapt SM. O persoană ce reprezintă o companie stă în fața computerului și interacționează cu o altă persoană conectată în spațiul online, astfel comunicând pe internet. Înainte de a decide achiziționarea unui produs, comsumatorii au 3 locuri de informare: jurnaliști, influencers și de la prieteni (noua tendință). Social media managerul are alte atribuții față de Community Manager, comunicarea fiind diferită. SM Manager spune: Coca Cola released a new flavoerd drink called Coke Zero vs Community Manager: I just drank the new Coke Zero. It’s so awesome!
How to pitch: personalise, show that you care, build a relationship. Do not send an email to a list of recipients. Instead personalize your message, show that you care and build a relationship. BitDefender a avut și o campanie de product placement într-un episod Robotzii:
După campanie, engagementul a crescut cu 300%. Alex Constantinescu (BitDefender): fiecare rețea socială este un lucru diferit. Folosește-te de alertele în timp real: sunt utile pentru a răspunde cât mai repede celor ce postează mesaje pe FB, Tw, bloguri etc. Motivul pentru care le folosim este acela că răspunsul este mai rapid din partea companiei, dându-i de înțeles clientului/prospectului că este ascultat și apreciat, altfel campaniile dezvoltate nu mai au niciun rost. Oamenii reacționează mult mai bine când le este numele menționat (vezi în psihologie). Bookmarks (semnele de carte) sunt utile pentru că rețin paginile care conțin mențiuni importante, pozitive sau care necesită un răspuns ulterior (followup). Comunicarea către interior este importantă. Omul de SM este asaltat cu informații din exterior, cât și din interior, Diigo și FeedBurner fiind 2 instrumente utile în acest sens.
Social media nu înseamnă doar client support sau produse. Roxana Păun (Continental Hotels) ne povestește despre ce înseamnă socail media pentru un lanț hotelier românesc: au acoperire națională, ce oferă mai multe tipuri de servicii (hoteluri de la 2 la 5 stele, săli de conferințe etc), mesajele SM sunt diferite și targetate pe fiecare nisă. Încearcă să combine toate instrumentele din social media. Au creat contul de FB pentru a fi mai aproape de potențiali clienți și clienți existenți. 7 pagini de brand, aproximativ 8000 de likeuri (creștere organică), contul de Twitter este din luna august a acestui an, Linkedin – au un grup cu 600 de membri unde tratează diverse subiecte. Concluzia lor este că doar 11% din targetul lor este prezent în mediul online, iar rezervările online sunt puține.
Începem ultimul panel din cadrul Social Media Professional a Webstock 2012. The Professionals in the House: Bobby Voicu (bobbyvoicu.ro), Monica Jitariuc (The Practice), Andrei Roșca (Spada).
Bobby Voicu ne vorbește despre o campanie online – este important să înțelegi ce promovează. Trebuie să avem în vizor 5 întrebări consecutive ”de ce” pentru a avea un răspuns clar. Totodată, trebuie să ținem cont și de următoarele:
Andrei Roșca (Spada) ne vorbește despre riscuri. Experineță în social media este legată de riscuri ce fie sunt greu de asumat, fie nu vrem să ni le asumăm. Riscurile la care ne expunem le măsurăm după criteriile personale. Andrei face referire la reward risk ratio – astfel poți calcula cât de riscant e ceva. Zilnic luăm decizii riscate, din care nu câștigăm prea mult, dar riscurile sunt imense (de exemplu: cazul în care treci pe roșu să nu ajungi târziu la birou). Cu cât te expui mai des experințelor noi, cu atât crești mai repede. Nu ne expunem în general pentru că nu suntem dispuși să ne asumăm riscuri. Se creează niște legături cerebrale, atunci când treci printr-o experiență nouă. Copiii își asumă multe riscuri, pentru a câștiga experiență (fie ea una fericită sau nu). Odată ajunși adulți, nu ne mai expunem la riscuri. Permite-ți deci să fii uneori copil, pentru a putea crește.
Monica Jitariuc (The Practice) prezintă ”De la A la B prin C pentru că…”. The Practice gestionează 20 de pagini de brand, cu minimum 20 de statusuri pe zi. Monica ne aduce aminte că, de fapt, social media este o tactică și, ca specialiști de comunicare, noi vorbim cu oamenii. Clientul vine cu o temă, iar agenția pornește de la obiectivele de business, și cele de comunicare. Urmează partea de cercetare (produs, poziționare, competiție și consumator), de strategie (cum faci ca să ajunci de la A la B prin C), de implementare și de evaluare. Trebuie să cunoști foarte bine consumatorul (profil socio-demografic, obiceiuri de consum, obiceiuri de media, calendar de 24 de ore din viața lui). În continuare, Monica prezintă două studii de caz. Primul dintre ele este apartIKEA. Publicul IKEA este unul tânăr — majoritatea sunt chiriași, care doresc să facă din casă un ”acasă”. Au apelat la 4 bloggeri, care au avut la dispoziție 2500 RON și catalogul Ikea pentru a da un suflu nou unui apartament. A doua campanie este pentru clientul Renault, sponsor al Comitetului Olimpic. Au găsit 100 de ambasadori ai spiritul olimpic printre oamenii obișnuiți. Au provocat bloggerii să spună povești despre acești oameni. De asemenea, au făcut un tur prin țară pentru a promova valorile olimpice printre oamenii obișnuiți.
Vă mulțumesc pentru atenție. Ne găsim în câteva minute pentru Gala Webstock 2012 Awards! 🙂
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.