Bună dimineața! Iată-ne la cea de a șasea ediție NetCamp, cel mai cunoscut eveniment din România dedicat antreprenoriatului online și dezvoltării proiectelor web. Netcamp reunește atât antreprenori cât și specialiști locali și internaționali din mediul online pentru a oferi o imagine completă și a acoperi necesitățile start-upurilor și proiectelor web de pe piața romaneasca, oferind in acelasi timp oportunitati de networking si colaborare. Editia din acesta an va gazdui pe langa conferinte si alte activitati, o serie de 3 micro-evenimente.
Prima sesiunea este Despre puterea antrenoriatului online. Sergiu Biriș (general Manager Trilulilu) și Alexis Bonte (Co-founder & CEO, Erepublik.com) ne povestesc despre noul lor produs – Zonga. Sergiu ne spune că Zonga era văzută inițial ca fiind un sub-brand al Trilulilu. O idee ce i-a venit acum 2 ani, ce reunea sub aceeași umbrelă toată muzica din lume, dar fiind un proces destul de lung pentru a putea porni acest proiect, lansarea lui a fost amânată decât s-a stabilit inițial. Procesul de obținere a drepturilor de autor pentru melodiile ce urmau să fie postate a durat cel mai mult, fiind și o provocare în a le obține. Durează ani pentru a crea un produs, un brand, investindu-se sute de mii de euro. În schimb, în România, o echipă din Cluj condusă de un tânăr de 23 de ani a vrut să dărâme barierele.
Provocarea legată de Zonga a constat în DRM (digital right management), o listă de features ce nu putea să fie implementată, de exemplu: să dai play unui playlist descărcat din Zonga fără a dispune de conexiunea la Internet, precum și găsirea unei echipe bune pentru dezvoltare și implementare. De la lansare se înregistrează în jur de 1000 de utiizatori noi. Ei află de această aplicație de pe Trilulilu și de pe Vodafone. Monetizarea Zonga.ro se face prin advertising pentru produsul gratuit Zonga Start – acces doar pe computer – și din abonamente. Zonga este de asemenea un serviciu de cloud. Sergiu Biris (Trilulilu): “Din punct de vedere al aplicatiei, ne vom misca foarte repede cu update-uri continue, vom trimite in App Store update-uri la 2 saptamani. Vom incerca sa dezvoltam pentru cat mai multe platforme. Vom incerca sa fim disponibili si pe Windows 8”.
Mihai Sfrijan (game producer / designer, King.com) povesteste despre king.com, proiect pornit in 2011, avand 20 de angajati si cu obiective precise. Prima companie ce a reusit sa faca 1 milion de dolari din joc. Practic 1 joc, 1 platforma, 1 milion de dolari. Competitorul direct este Zynga. Din pacate in Romania exista o mentalitate ce deranjeaza: ”fac un milion, sunt tare!” – fals!. Ei dezvolta jocuri, majoritatea userilor fiind femei, peste 30 de ani. Userii apreciaza foarte mult calitatea. Dac acaeasta lipseste acestia nu mai sunt dispusi sa plateasca pentru serviciul furnizat. Pentru a avea succes este important sa fii primul in legatura cu ceva, cu o nisa, sa fii inovativ, axandu-te un start nou, fresh. Astfel esti cu un pas in fata competitiei. Pe de alta parte este important sa realizezi ca s-ar putea sa nu ai succes si nu o sa ajungi la 1 milion de euro din prima, renunta la teama de a gresi. Nu exista o reteta magica, dar avem marketingul pe Facebook si mobile. Important este sa nu iti fie frica sa gresesti – gresind nu este musai sa iti busesti afacerea. Mihai Sfrijan (King.com): “King.com a mers de la niciunde la locul doi la dezvoltatori de jocuri de Facebook”. In Romania nu exista o piata (a jocurilor) care monetizeaza.
Ovidiu Paraschivescu (Team Leader Applications and Content, Vodafone Romania) – nu toate produsele pot targeta si monetiza in acelasi timp. Avand legatura continua cu clientii lucrand la Vodafone i-a fost utila ca si experienta pentru a vedea evolutia pietei in Romania. Lucrand la Vodafone a avut oportunitatea de a influenta piata dezvoltand diferite produse powered by Vodafone. Acum cativa ani nu exista o piata bine dezvoltata a pietei de mobile. In Vodafone exista o echipa ce are drept scop identificarea nevoilor clientilor, ce este util userilor etc. In 2011 Vodafone a inregistrat 1.600.000 de descarcari totale ale aplicatiilor partenere – Concursul Oare se poate. De la idee la succes ai de parcurs 4 pasi: promovare, distributie, preinstalare si monetizare. 80% dintre aplicatiile folosite astazi sunt preinstalate si au cel mai mare succes. De exemplu aplicatia CineMagia vinde prin sms (in jur de 70 %) cele mai multe cumparari ale biletelor la film. Transport Urban este o alta aplicatie powered by VDF ce se doreste a se extinde la nivel national.
Teodor Cimpoiesu (Managing Director, Kaspersky Lab) ne impartaseste 3 idei pentru antreprenori. La inceput Kaspersky era un startup – 5 ingineri, o firma “cam geek”, ajungand in 14 ani intr-o companie foarte mare, fiind cel mai mare producator european de servicii. Exista antreprenoriat si in corporatii, pentru ca la nivel local, filialele companiilor functioneaza fiecare in parte ca un micro-organism. Cand pornesti o afacere trebuie sa te intrebi cui te adresezi?, de ce ar fi un client interesat de produsul tau? care este utilitatea produsului tau? Astfel poti afla mult mai multe despre clienti, dar te poti afla in situatia in care nu stii foaret bine ce faci. Din acest motiv nu trebuie sa va feriti si sa amanati propriul studiu de piata. Al doilea aspect are legatura cu clientul. Intreaba clientul despre MVP + costumer prospect interview. O alta recomandare tine de partea de comunicare. Evita o comunicare mult prea tehnica. Cand va pregatiti de comunicare (mesajele catre potentialii clienti) este indicat sa fie mult mai soft, cat mai putin tehnic.
***
A inceput cea de a doua conferinta la NetCamp despre Noile oportunitati ale internetului. George Lemnaru (Founder, Green Horse Games) a fost castigatorul unui startup NetCamp in 2007. Dezvoltator de jocuri spune ca exista 120 milioane de useri e numarul pasionatilor de masini care nu au posibilitatea sa joace un joc cu masini. Revine dupa 5 ani pe scena si ne prezinta pitchul sau despre un joc auto. George ne spune ca nu ai certitudini cand vine vorba de lansarea unui nou produs. Importanta cea mai mare o au comunitatile, retentia pe termen lung, modalitatea de a atrage userul si de a-l determina sa mai acceseze jocul, astfel si crescandu-l. “A fi milionar nu e scopul meu, ci imi doresc sa dezvolt acest proiect; fac asta din placere. Vreau sa strang fonduri pentru a accelera cresterea proiectului.”
Urmeaza Kaloyan Kanov (Product Marketing Manager, Nokia Romania) prezinta cateva oportunitati de business pentru developeri. Exista 120.000 Windows Phone Apps dezvoltate, peste 50% din aplicatiile din Nokia Store fiind descarcate pe device-uri S40. “In afaceri, e bine sa ai un partener de incredere” declara Kaloyan Kanov. Exista 120.000 aplicatii de Windows Phone cu accent pe calitate, 1300% crestere de la anuntarea parteneriatului cu Microsoft. Kaloyan Kanov intreaba: ce e important pentru developerii de aplicatii mobile? Voi ce credeti?
El mai povesteste si despre oportunitatile pe care le au azi dezvoltatorii de aplicatii mobile. Mentioneaza Nokia Premium Developer Program: 99$ costa membership-ul, pentru a primi tool-uri si serviciii in valoare de 1500$. Totodata ne este prezentat noul Nokia Lumia 920. Tehnologia PureView ofera dezvoltatorilor oportunitati nebanuite penrtu aplicatii de imaging. DAr adca vreti sa aflati mai multe despre oportunitățile de business pentru developeri da un click aici: developer.nokia.com
Zoli Herczeg (Business Development Manager – Microsoft) ne vorbeste depre cloud computing. Importante sunt dispozitivele pe care le folosesti. Microsoft la aceasta categorie este pe val, in curand vom vedea din ce in ce mai des tablete Microsoft. Utilizatorii de Windows 7 pot migra usor la Windows 8, platind doar 30 de euro pentru acest upgrade. Nu trebuie ne rezumam doar la PC si tablete, ci si la telefoane. Incep sa fie mai multe telefoane de la diferiti producatori ce folosesc ca sistem de operare Windows 8. Acesta ne incurajeaza: ”Veniți să faceți business pe platforma Microsoft indiferent de preferințele echipei tehnice”, aratand astfel deschiderea Microsoft catre open source: “Open source fans welcome to Windows Azure! PHP, Python, Java, Ruby, Eclipse, Linux… “. In Romania sunt in acest program in jur de 30 si ceva de startup. Resurse in cloud sunt in valoare de $60.000 pentru start-up-uri romanesti, prin BizSpark Plus: bizspark.com/plus/
Vlad Stan (Co-founder & CEO Geekcelerator) s-a reinventat de peste 30 de ori. Cate idei, atatea inceputuri. Dupa esecul cu emailul pe mobil, a avut succes in publishing. In Romania, exista mult potential in tehnologie, dar piata e mult prea mica. Vlad lanseaza o provocare pentru workshopul de mai tarziu: o aplicatie mobila in 90 de minute.
Un investitor trebuie sa vina si cu knowledge, nu doar cu bani. Strategia noastra este de a cauta echipe tehnice care sa lanseze un produs global. Impreuna vom aplica customer development pentru a ajunge in Silicon Valley. Customer development pune clientul in centru, nu ideea. In echipa Geekcelerator sunt patru oameni cu aptitudini diferite: Vlad Stan, Catalina Rusu, Maria Diaconu si Sabin Dima. Intr-un startup pe tehnologie, nu e suficient codul de programare, ci si designul. Geekcelerator investeste in startupuri din domeniul tehnologiei pana in 50.000 de dolari pentru 6-20%. Alaturi de investitie, Geekcelerator vine si cu o experienta a echipei de 50 de ani. Vlad a lansat peste 30 de afaceri; unele dintre ele functioneaza si acum, altele nu.
“Nu investesc in oamenii care au avut numai succes, ci in cei care au invatat din greseli de-a lungul timpului” declara Vlad. “Tehnologia trebuie sa aiba deschidere globala.” Aptitudini esentiale intr-un start-up: product, business, tehnic si customer development. “Cauta oameni care gandesc in perspectiva, nu punctual.”
***
Incepem al treilea panel We Work Web. Alex Lapusan (CEO Zitec) ne vorbeste despre icloud. El recomanda icloud pentru ca prin acest serviciu ne schimbam modul in care lucram in IT, contribuie substantial la evolutia noilor modele de afaceri in online. Primul pas este usor in icloud. Zitec ofera consultanta sau audit in vederea migrarii in icloud, se calculeaza beneficiile financiare, exista gratuitati suplimentare dupa migrarea in cloud. Pe de alta parte in icloud ai parte de co-finantare oferita de Microsoft Romania – CASH (max 80%, 7000 ron). Totoadata in icloud nu ai obligatii sau angajamente.
Andrei Savu (Founding Partner, Axemblr – Hadoop) ne vorbeste despre ce anume trebuie sa masuram, despre infrastructura vs business metrics si resurse. De ce ne dorim sa masuram? Pentru ca neinstrumentand aplicatia nu stim ce se intampla. Se masoara lucrurile ce tin de infrastructura pentru ca nu reactionam in mod direct la ele, fiind utile in a intelege mai bine procesul. Se discuta despre Key SaaS goals: Profitability, Cash, Growth – Months to recover, Other (ex. Market Share).
Cornel Fatulescu (Pentalog) vorbeste despre KanBan. Pentru cei ce nu stiu ce inseamna KanBAn avem definitia = Visualize the Workslow, Limit work in Progress, Manage Flow, Make process policies more explicit, Improve collaboratively. Isi are radacinile in managementul in leading board. Dupa eveniment voi urca prezentarile pentru cei ce doresc mai multe detalii.
***
Dragos Roua ne vorbeste despre startup-uri si tehnologii. tehnologia nu schimba nimic, ci oamenii o fac. Exista situatii in care startup-uri din zona tech ajung intr-o pozitie favorabila. tehnologia este un fel de commodity, conteaza mai mult inovatia (tabletele GPS ieftine si aplicatiile mobile pentru taxi). Exista multe perceptii despre pitching. Este greu sa reusesti sa explici in Romania conceptul. Multi spun ca nu este necesar sa inveti pitching – fals! (“Nu ne trebuie” – “Noi stim sa scriem cod”; “Eu nu ma fac de ras in public”; “Oricum, treburile sunt aranjate”). Sa presupunem ca ajungem sa-i convingem ca trebuie sa facem pitching. Este important sa stii sa faci pitching catre potentialii parteneri de business. Viitorul tau partener trebuie sa inteleaga ce oferi, ce iti doresc cu aceea aplicatie / acel proiect. Acceleratoarele, incubatoarele si evenimentele de business networking sunt o oportunitate de a explica ce si cum cu proiectul tau. Dragos ne recomanda sa mergem la evenimente deschise (Open Connect).
Cum faci pitching? Stabilesti un obiectiv: vreau feedback, vreau bani, vreau partener. Beneficii? Clarificarea obiectivelor, extinderea cercurilor de conexiuni sociale (reale), cat si personal branding, dar si accelerarea evolutiei business-ului.
Stefan Tanase (Senior Security Researcher, Kaspersky Lab) ne povesteste despre cele 100 de siteuri infectate. Jumatate din Top 20 obicete periculoase detectate pe internet sunt folosite in atacuri de tip drive-by download. In fiecare zi mai mult de 100 de noi site-uri sunt infectate in Romania. In acest moment se scaneaza + 300k de domenii .ro. Cea mai mare rata de infectie este de 1 la 150 de site-uri. Multi proprietarii nu stiu ca site-urile lor sunt infectate. Au luat legatura cu ei si au constatat ca de fapt owner-ilor nu le pasa de acest lucru. Au inceput cu 100 de siteuri – au contactat fiecare webmaster in parte. Multe adrese nu mai erau de actualitate sau nu mai existau. 48 % din mailuri s-au intors, 25 % din webmasteri nu au o adresa valida de contact. Victimele sunt din diferite nise: magazine online, siteurile de recrutare etc.
Cine se infecteaza? Putin probabil sa se infecteze site-urile high profile. Cele ce o patesc de obicei sunt ale ONG-urilor, site-uri personale, cele abandonate sau ale intreprinderilor mici si mijlocii. Cel mai des in schimb sunt infectate cele self managed. Exista si siteuri din business-ului online ce au fost infectate. Doar 6 % din siteurile contactate au fost dezinfectate. Din pacate 94 % din siteuri inca isi infecteaza utilizatorii.
Asa ca mare grija pe ce siteuri navigati! 🙂
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.