Cum se numesc oamenii aceia care caută să facă ceva diferit, nou și creativ? Aș spune că sunt oameni cărora le place să schimbe lucruri, să fie inovativi și să se diferențieze de alții, dar în același timp să pătrundă printre privitori fără să fie intruzivi sau deranjanți. Lumea este în continuă schimbare și mișcare. Mereu încercăm să ne adaptăm vremurilor prezente și noilor tendințe, fie ele legate de modă, publicitate sau branduri.
Suntem ființe sociale și ne place să ieșim în oraș, să ne petrecem timpul liber cu prietenii sau să călătorim. Iar dacă deținem o mașină personală, o facem cu atât mai des pentru că ne permitem să ne deplasam mai ușor spre serviciu, școală sau să mergem în vacanță ori să descoperim locuri noi. Și nu oricum! Am aflat o poveste interesantă a lucrurilor altfel.
De aici încolo începe povestea echipei Carmedia care înseamnă o mână de oameni ce și-au propus să pună branduri în mișcare folosind ca și suport de comunicare autovehiculul.
Da, vorbim de o nouă formă de publicitate – carvertising. Mai pe înțelesul tuturor, carvertising înseamnă publicitate pe mașini private prin lipirea de aucolante publicitare. Acest concept este un mix perfect între media tradiționale și publicitatea nonconvențională, tocmai datorită suportului de comunicare pe care se bazează – autovehiculul. Mulțumită acestui mediu, reclama se află tot timpul în mișcare, ajunge la un număr foarte mare de privitori și atrage atenția participanților în trafic. Unde mai pui că îți oferă și o mare libertate de a te juca cu formele, culorile și cuvintele! Că de, un design impecabil și un mesaj impactant sunt ingredientele de bază în acest proces. Orice brand căruia îi place să fie în centrul atenției este invitat să descopere beneficiile publicității pe mașini, astfel fiind și mai aproape de clienții săi.
Ca să ducă mesajul brandurilor la publicul țintă, Carmedia caută tot timpul șoferi activi și care vor să câștige bani suplimentari doar conducând mașina personală, așa cum o fac zilnic în mod obișnuit. Ca să participe în campaniile de publicitate pe mașini, șoferii completează formularul de înscriere iar în momentul în care mașina îndeplinește criteriile de selecție pentru o campanie, șoferul este contactat pentru colaborare. După participarea la o primă campanie, aceștia devin parte din echipa de șoferi Carmedia și capătă statutul de “brand ambasadori”, adică oameni de nădejde care vor duce mesajul și povestea brandului pe care îl promovează acolo unde sunt cei mai potriviți consumatori. Și cum experiențele frumoase merită împărtășite, șoferii au libertatea de a-și atrage și prietenii, colegii sau amicii să trăiască o astfel de experiență.
Echipei Carmedia am observat că îi place să fie în permanentă legătură cu oamenii și de aceea comunică și pe Facebook, dar mai poate fi contactată și prin intermediul site-ului Carmedia. Mi-a atras atenția un mesaj publicitar aflat pe mai multe mașini și am început să sap după informații. Momentan nu am mașină personală, dar dacă aș avea cu siguranță m-aș băga în campanie. Și pentru că mi-a plăcut ideea, i-am contactat și i-am rugat să-mi ofere mai multe informații (de asta și bannerul). 🙂
Vouă cum vi se pare?
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Mi se pare o idee excelenta , in vremurile de azi niste banuti in plus sunt mereu bineveniti, insa cam cat ar dura procesul de colantare? Adica , daca eu sunt “dependenta” de masina , nu mi ar conveni sa mi fie retinuta prin service cateva zile.
In rest , este o idee buna, eu am aplicat deja.
Sper sa fiu selectata 🙂
Din ce stiu, depinde de fiecare campanie in parte. Poate sa dureze de la 1 – 2 ore (pentru portiere) pana la 5 – 8 ore (pentru colantarea a 50% din suprafata masinii sau 100%). In cea de-a doua situatie (50% sau colantare totala), Carmedia va plati transportul tau pentru o zi sa mergi la serviciu intrucat masina va ramane la atelier pentru colantare. Cred ca e un schimb sanatos, nu?