An de an aștept cu nerăbdare sărbătorile de iarnă. Feeria sărbătorilor, energia oamenilor, zăpada, colindele, colindatul fac parte din armonia acestei sărbători.
Vă amintiți cărțile poștale de odinioară cu imaginea unui prunc așezat într-o iesle, înconjurat de personaje ce i se închină? Dar vacanțele de iarnă plină de veselie pe care le aveam în copilărie? Indiferent de vârsta pe care o avem este important să nu uităm de unde am plecat, dar și încotro ne îndreptăm. Crăciunul este o zi mare. De la un calendar la altul, de la civilizație la alta, sărbătoarea asta și-a schimbat de a lungul timpului numele și haina, dar nu și înțelesul sau mesajul: noroc, prosperitate, dor de înnoire, încredere în faptul că oamenii vor fi mai buni!
Pe lângă însemnătatea religioasă a Crăciunului, acest cuvânt ne mai aduce și alte motive de bucurie: un personaj legendar, iubit de toată lumea și mai ales de copii, ce se numea Crăciun și căruia i s-a adăugat, cu vremea, apelativul de ”moș”. Un personaj simpatic, rumen în obraji, cu barba lungă și albă, un om blajin care reușește să aducă zâmbetul pe buzele tuturor copiilor. Îmbrăcat într-un costum alb cu roșu, a ajuns să fie și mai adânc întipărit în mintea noastră ca având plete albe (”vinovați” de asta sunt cei de la Coca Cola :P). Sunt fel și fel de tradiții și legende legate de crăciun în fiecare zonă în parte. Când eram mică mi se povestea că Moș Crăciun nu era un om prea darnic. Maica Domnului, fiind cuprinsă de durerile nașterii, a cerut ajutor familiei Crăciun. Doamna Crăciun o găzduiește în grajdul animalelor, știind că soțul său este un om rău și necredincios, o ajută pe Maica Domnului să-l nască pe prunc. Aflând cele întâmplate, Crăciun își pedepsește soția tăindu-i mâinile. Maica Domnului, printr-o minune, o vindecă, iar Moș Crăciun, văzând aceasta se căiește și îi cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel “primul creștin”. Se spune că el s-a căit atât de mult că a doua zi și-a împărțit întreaga avere copiilor săraci.
De atunci, în fiecare an, în Ajunul Nașterii Domnului (24 decembrie), Moș Crăciun vine cu sania trasă de reni și pune sub brad cadourile. Cei 9 reni sunt: Rudolph, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder și Blitzen, însă cel mai important este Rudolph, renul cu nas roșu. Mereu mă distram la ora de limbă engleză cu cântecelele tipice sezonului și cu numele renilor. 😛 Așadar, vouă ce v-a adus Moș Crăciun? 🙂
Eu de Crăciun,și nu numai, vă doresc să fiţi mai buni, mai ales pentru voi, să fiţi mai sinceri, să zâmbiţi mai mult şi să fiţi mai optimişti! Să nu lăsaţi spiritul sărbătorilor de iarnă să vă “acapareze” doar în această perioadă a anului, ci pe durata întregului an. Mereu este nevoie de fapte bune, de un zâmbet care să coloreze străzile şi de vorbe frumoase! Vă las cu un cântec ce face parte din repertoriul internațional, dar care este interpretat într-o manieră deosebită de către grupul Jazzappella.
Sărbători cu zâmbete să aveți!
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.