De mici suntem mari planificatori. Visăm cu ochii deschiși despre cum o să ne fie viața. Ne dorim să fim aviatori, medici, avocați, balerine, astronauți… Ne închipuim că viața este exact așa cum e când suntem mici: ușoară, fără griji, fără dureri de cap, fără probleme cotidiene. Singura noastră ”grijă” este jocul. Suntem de mici visători și aspiranți la idealuri mărețe, putem să avem ce rol vrem noi fără să ne pese.
Fetele își fac planuri mult mai amănunțite. ”După ce termin facultatea o să mă îndrăgostesc de Făt Frumos. La 26 de ani mă mărit. Mă concentrez numai pe partea profesională până pe la 33 – 35 de ani și apoi fac un copil. M, poate nu o să vrem să avem decât un singur copil… Îl creștem și mă descurc eu și cu jobul și cu familia.” Știu foarte multe persoane ce gândesc astfel. În ziua de astăzi este greu să îți mai faci planuri și să te și ții de ele. Nu de alta, dar în fiecare zi mai învățăm ceva și trebuie să ne adaptăm. Nu discut despre alimentele modificate genetic sau de felul în care decurg astăzi lucrurile într-o societate, dar dacă e ceva ce NU trebuie să uităm este faptul că totul ne influențează, dar și că timpul nu te așteaptă și nici organismul nostru!
Ajungem apoi în ”fața planului”. Pe la 24 de ani termini studiile (cu tot cu master), dar de pe la 22 de ani (sau mai devreme) începi să te agiți să îți cauți un loc de muncă. Pe el nu stai să îl cauți (sau poate nu te uiți unde trebuie), dar dai numai peste oameni ce nu sunt potriviți pentru tine, nefiind ceea ce îți doreai. Te trezești aproape de 28 – 30 de ani și în afara faptului că ți-ai pus cât de cât viața profesională la punct, nu ai bifat de pe plan și partea cu găsirea lui, precum și măritișul. Și uite cum trece timpul, îți amărești sufletul că nu te simți împlinită pe plan personal. Ajungi să te reorientezi către alte lucruri. Începi să călătorești mai mult, să te distrezi fără limite, să te axezi pe viața profesională… și cam atât! Nu tu familie, nu tu împlinire! Deși este trist, este povestea multor femei din zilele noastre!
De ce spun asta? Cei de la Clinica Gynera au strâns laolaltă domni, doamne și domnițe din blogosferă ca să ne supună atenției o problemă importantă legată de fertilitate. Ei au realizat un studiu pe un număr de peste 500 de proceduri fertilizare in vitro (FIV) efectuate în ultimii 2 ani, studiu ce a fost prezentat la o manifestare științifică internațională în Februarie 2013. Rezultatele sunt uimitoare pentru că nu te lovești zilnic cu această problemă. Pe mine m-au pus pe gânduri pentru că:
Datorită acestor rezultate cei de la Clinica Gynera vor să tragă un semnal de alarmă asupra acestei probleme apărute și invită femeile și bărbații să-și PROTEJEZE FERTILITATEA! Mai multe detalii despre ce înseamnă și ce anume implică o să găsiți aici. De aici a luat naștere și FERTILITY FRIDAY! Aflarea din timp a problemelor cu care ne confruntăm, duce la o rezolvare mai rapidă a lor. Însă trebuie cunoscut faptul că dacă celelalte probleme sunt tratabile, epuizarea celulelor reproductive NU!
Din punctul meu de vedere ce e cel mai trist e faptul că fertilitatea maximă a femeii este atinsă la aproximativ 25 ani! Totodată ea scade lent între 25 și 35 ani și accentuat după 35 ani. Există cazuri unde tranziția către menopauză începe după 37 ani, fertilitatea fiind foarte redusă. Puțini oameni înțeleg că vârstă reproductivă poate fi diferită de vârstă cronologică!
Din acest motiv vă spuneam mai sus că timpul nu te așteaptă și nici organismul nostru! Trebuie să avem mult mai multă grijă de noi pentru a nu da ”ocazia” acestor probleme să se întâmple. Infertilitatea are numeroase cauze: fumatul, obezitatea, chiuretajele, infecții cu transmitere sexuală. Da, fumatul dăunează pentru că grăbește cu 4 ani intrarea la menopauză, reducând șansa de succes a tratamentelor, dar și crește riscul de avort și sarcina ectopică! Mai multe detalii aici.
Nu pot să nu mă gândesc la viitorul meu. Îmi doresc să simt și să trăiesc bucuria de a avea un copil, sau poate doi, rolul de părinte fiind cel mai tare job din lume! La un moment dat am întrebat o fetița ce vrea să se facă atunci când o să se facă mare și mi-a spus că: ”Vreau să mă fac mamă. Mamele sunt bune și sunt iubite de toți copiii.” Nu trebuie să trecem nepăsători pe lângă această problemă, ci trebuie să conștietizăm care ne sunt nevoile, dorințele, împlinirile. M-am bucurat de discuția cu cei de la Clinica Gynera pentru că am aprofundat mult mai bine acest subiect. Mâine poimâine o să fac și pasul cel mare și este normal să mă preocupe și această problemă.
Așa cum spun și cei de la Clinic Gynera: ” Testează fertilitatea la timp!”
Surse foto: pinterest.com
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Leave a Reply