Capital împreună cu NetworkEvents organizează astăzi la THE HUB conferința “Freelancing-ul: Experimentul Independenței”. Și pentru că sunt freelancer am primit cu entuziasm invitația celor de la Capital. Conferința va dezbate ce înseamnă activitatea de freelancer în Romania și despre soluțiile suport pentru activitatea acestora.
Atunci când am primit invitația am studiat cu atenție programul și mi-a plăcut că se va discuta despre câteva lucruri cheie: mediul freelancing (includem PFA-urile, dar și pe cei care dezvoltă activități independente pe baza contractelor de colaborare), cum gestionează lucrurile marile companii interesate să dezvolte activități cu freelanceri și cum impulsionează spiritul antreprenorial, dar și ce reglementări fiscale există și alte lucruri pe care le vom descoperi pe parcurs.
Anca Rancea, PR Freelancer, fost PR Manager Leo Burnett Romania ne împărtășește motivele pentru care ea a renunțat la viața de agenție. Nu avea plase de rezervă, nu avea contracte sau discuții deja stabilite însă nu mai era mulțumită de piedicile pe care munca de birou i le punea în fiecare zi. Indiferent de nișa în care activezi, toți clienții au aceleași nevoi – de comunicare și PR. Cel mai bine este să lucrezi în echipă cu cineva. Ca freelancer este important să fii organizat, să știi să prioritizezi ceea ce faci, să știi cum să vorbești cu clientul (practic faci client service) și să faci lucrurile să fie înțelese de la început. Ca freelancer te ocupi de absolut tot – ești practic o mini – agenție. Ea face echipă de ceva vreme cu Alexandru Aron (copywriter). De când lucrează în echipă lucrurile merg mult mai bine, sunt mult mai bine organizați.
Amândoi au experiență în publicitate și jurnalism, lucru ce i-a ajutat foarte mult. Dacă ești freelancer asta nu înseamnă că ești și singur. Trebuie să ții cont atunci când accepți să lucrezi pe un proiect dacă este rentabil, dacă munca ta este evaluată corect dpdv financiar. Nu se poate adopta formula: repede, bine și ieftin – tu ca și persoană interesată de o colaborare cu un freelancer nu o să găsești așa ceva.
De ce să lucrezi cu un freelancer vs o agențe? 90% din agenții lucrează intern toate proiectele, chiar dacă sunt depășiți de situație. Orice cost pentru un freelancer este un minus financiar din fee-ul pe care agenția îl percepe clientului. Calitatea muncii cu un freelancer este alta – poți gestiona mai ușor o situație apărută în lucrul unui freelancer. Prețul este mai mic la aceeași calitate lucru ce este convenabil pentru potențialul client.
Vlad Craioveanu – co-fondator The HUB – ne împărtășește câteva soluții suport pentru activitatea freelancerilor. Este important ca freelancer să delimitezi spațiul de lucru de cel de acasă. Fie că mergi într-o cafenea sau într-un spațiu public vei observa că nu se vor justifica multe dintre costurile ivite în urma acestor practici. A început ca freelancer, a devenit după ceva ani și antreprenor, însă la începutul vieții de liber profesionist s-a lovit de multe probleme. Nu avea unde să își desfășoare activitatea, să își țină întâlnirile sau chiar să lucreze. Astfel s-a născut de The HUB – ce ne oferă nouă freelancerilor posibilitatea unui work zone profesionist: birouri, colegi, wireless, reguli și condiții de lucru ca la carte. La The Hub colegii de lucru pot să îți fie chiar și clienți și de ce nu colaboratori.
Mihaela Mureșanu (PR freelancer) după o experiență de mulți ani în agenții de PR a luat calea freelancingului de la începutul acestui an. Dacă dorești să îți extinzi afacerile este bine să devii mai vizibil. Cum poți face asta? Construindu-vă propriul brand, propria rețea / comunitate de oameni. Social Media te poate ajuta foarte mult, trebuie să ai și o identitate vizuală (logo, adresă de mail cu numele vostru, cărți de vizită) etc. Blogurile sunt niște canale de comunicare foarte bune pentru a ajunge de cât mai multe persoane. Trebuie să faci acel ceva ca să se audă de tine.
Remus Dănăilă (expert financiar) – freelancingul este o identitate de asemenea și trebuie să fie reglementată și juridic. Puteți opta la PFA, SRL sau la contracte pe drepturi de autor (copywriter, comunicare etc). PFA-ul dpdv contabil este în partida simplă fiscală – poți să-ți ții contabilitatea și singur. Indicat la început este să apelezi la cineva ce știe despre ce e vorba dpdv fiscal pentru a te ajuta. Referitor la contractele pe drepturi de autor poți activa pe un PFA sau ca persoană fizică (este indicat să optați pentru tipul de contract cu stopaj la sursă – reținerile se fac de cel care te plătește). Pentru SRL ai mai multe norme care uneori pot fi cele ce îți pun piedici în ceea ce faci.
Dan Bucur (Direcția de Investigare a Fraudelor din IGP al Poliției Române) ne recomandă să ne asigurăm că suntem acoperiți dpdv fiscal – astfel legal suntem scutiți de neplăceri. Totodată trebuie să ne folosim de contracte – instrumente juridice ce te ajută să fii acoperit în ceea ce faci atât judiciar, dar și fiscal evitând înșelăciunile. Riscați să prestați activități pentru care ulterior să nu fiți remunerați. Multe activități ilegale s-au desfășurat pe baza actelor de corupție. Trebuie să te asiguri că persoana cu care închei contract există dpdv juridic – pentru asta ai resurse pe internet unde poți verifica mai multe lucruri despre firma respectivă.
Apelează cu încredere la juriști, avocați sau contabili. Sunt dispuși să te ajute și sunt acolo pentru a îți ușura viața. Declară ce activitate fiscală ai, plătește la timp contribuțiile pentru a evita probleme ulterioare.
________
Așa că dacă aveți de gând să fiți freelanceri vă recomand să vă documentați înainte despre felul în care merge nișa în care activați și să vă asigurați că sunteți acoperiți dpdv fiscal. Pe lângă asta, vă stau la dispoziție pentru întrebări! 🙂
Mult succes!
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Leave a Reply