Multă vreme auzeam în jurul meu persoane care se plângeau că nu înțeleg de ce e bine să faci sport și ce fițe mai sunt domne astea! De multe ori preferăm să judecăm un lucru fără ca noi să îl încercăm măcar sau să vedem pe pielea noastră dacă pentru noi acel lucru se aplică sau nu. Da, e adevărat că mai toate revistele atât pentru doamne, cât și pentru domni ne încurajează să facem mișcare și să punem accent și pe acest element. Însă câți dintre noi țin cont de acele sfaturi?
Am înțeles importanța mișcării acum un an când am căzut pe scări în bloc și mi-am fracturat coloana în niște zone sensibile. Nu vreau să stau să rememorez întâmplarea, însă aceea iarnă a fost o iarnă altfel. Nu m-am putut bucura de zăpada de afară, nu am putut merge la patinoar, nu puteam să mă rostogolesc în zăpadă și să fac prea multă mișcare, plus multe alte repercusiuni chiar și pe termen lung. Vreo lună am stat în pat, având o tonă de restricții și apelând mereu pentru ajutor la cei de lângă mine, lucru ce nu a fost ușor, iar efectele cazăturii le resimt și astăzi.
Tânjesc uneori după zilele în care aveam o mai mare mobilitate, de zilele când nu oboseam imedat după 500 de m pe care îî parcurgeam sau după ce căram o sticlă de 2 litri. Uneori îmi e teamă să fac vreo mișcare bruscă pentru că nu se știe niciodată cum anume pot să pășesc, iar ceva nasol să se întâmple. Am învățat de la instructorii de gimnastică medicală că dacă știi cum să faci mișcare și cu ce mușchi să lucrezi poți evita febra musculară având la finele antrenamentului o stare de nota 10!
Deși în zona lombară resimt durerile de spate cel mai mult, dat fiind că minim 6 – 8 h / zi le petrec stând pe scaun – da știu, ar trebui să fac o pauză la fiecare 50 de minute și să mă ridic de pe scaun și să mă mișc puțin – încerc să stau cât mai dreaptă și să nu las durerea să mă copleșească. Nu e plăcut pentru nimeni să aibă picioarele amorțite și să nu se poată ridica așa.. brusc cum își dorește. Sporturile mele preferate sunt mersul bicicletă sau pe jos. Chiar dacă după câteva sute de metri simt că obosesc, ignor starea și îmi văd de drum. În fiecare zi merg în pas alert cel puțin o oră. Sau alerg ușor pentru 30 de minute.
Exercițiile pe care le fac nu sunt grele, dar este nevoie de perseverență pentru a avea parte de rezultate eficiente într-un timp scurt. Dincolo de rezultate am o stare de bine. Zău de vă mint! Indiferent de momentul în care fac acele exerciții am o stare excelentă și parcă văd lumea altfel. :)) Iată câteva dintre exercițiile pe care le practic:
– Genunchii la piept – stau cu spatele întins pe o masă de lemn sau pe o suprafață fermă. Mâinile le pun în spatele coapsei, iar un picior îl trag spre piept, păstrând celălalt picior întins. Stau așa timp de 30 de secunde, apoi schimb piciorul. Și tot așa.
– Pisica și camila – exercițiul acesta îl făceam la ora de sport în generală – te asezi în genunchi pe podea și sprijină-te în mâini. Menține capul drept, astfel încât privirea să fie înspre podea. Îți arcuiești trunchiul în jos cât de mult poți (te întinzi ca o pisică practic), fără a te forța. Nu trage de el, ci lasă-l să se relaxeze în timp ce tu îți ridici privirea înspre tavan. Apoi adoptă poziția “cămilei”, arcuindu-ți spatele și contractându-ți muschii abdominali, în timp ce îți îndrepți capul înspre podea. Toate mișcările trebuie să fie inițiate din zona lombară.
Mai zic? Eu cred că este suficient, mai ales că fiecare dintre noi știe ce nevoi are. De ce vă scriu despre mișcare și sport? Pentru că am înțeles (într-un final!) că trebuie chiar și când faci sport să fii perseverent și să te ții de treabă. După ce stai măcar 30 de minute / zi făcând sport o să ai o stare foarte bună, ai mai multă energie, chef de viață, ești chiar și mai productiv. Eu chiar simt că radiez, exerciţiile fizice duc la eliberarea de endorfine. Foarte multe: practic, reţeta fericirii de o zi întreagă stă într-o oră de pedalat intens. Vei fi foarte veselă şi mult mai calmă întreaga zi: vei radia, pur şi simplu!
Scriind acest articol mi s-a făcut poftă să mă plimb cu o bicicletă însă o să mai stau puțin să mai treacă soarele. Nu contează unde faci mișcare, ci să o faci. Dacă ești un om perserverent o să reușești să te educi în sensul ăsta. 30 de minute de mișcare zilnică nu au făcut rău nimănui, nu?
Din ce în c emia multe persoane realizează asta. De exemplu se organizează cea mai mare oră de sport, parte din campania Mișcarea face bine, ce a ajuns la cea de a III-a ediție. Iar încălzirea au făcut-o deja în București si urmează ca o nouă ediție să se desfășoare la maaareee! Evenimentul se va petrece pe parcursul a două zile, vineri și sâmbătă, 26 – 27 iulie, la Mamaia, în Piațeta Perla. Programul complet al evenimentului sunt aici în caz că ești la mare deja sau ai planuri să mergi acolo. Mișcarea 2.0 face bine este un eveniment powered by Dolce Sport, smartatletic & GetFIT.
Sunt curioasă tu ce sport faci și cum te ajută pe tine asta. Aștept să-mi scrii și să-mi împărtășești din experiența ta!
Spor la mișcare!
Foto: pinterest.com
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.