În câteva minute va începe o altă ediție a Webstockului! Ușor, ușor sala se umple cu pasionații de social media și online, companii și agenții. Organizatorii ne-au pregătit multe surprize, iar speakerii își ”repetă” discursurile. Puteți să urmăriți transmisiunea live de mai jos și totodată veți avea un rezumat al conferințelor tot aici. Astăzi voi încerca să surprind toate aspectele importante ale fiecăreia prezentări în parte. Vă aștept pe blog!
***
Iată că a început prima conferință a evenimentului. Cel care va deschide evenimentul este stimabilul Cabral Ibacka. Cabral este puțin supărat pentru că nu mai avem respect la adresa comunității noastre și anume pentru blogosferă. Preferăm să ne plafonăm, să nu mai fim inventivi, creativi și din păcate blogosfera ”s-a bășit”. Nu mai există inițiative, nu mai există oameni care să facă acel ceva. Oamenii nu mai sunt în stare ca alături de cineva să fie în top, totul se limitează la persoana proprie. În trecut, oamenii din blogosferă erau mai uniți, mai inventivi și mai săritori. Nu trebuie să fim uniți numai în fața unei campanii umanitare. Putem să ne susținem între noi, să ajutăm și noi la mai multe proiecte etc. Blogosfera are o altă menire – ea poate schimba! Când ai dubii mergi și caută să aflii despre ce e vorba de fapt. Nu mai ataca / blama fără să ai dovezi concrete. #unițisalvăm blogosfera!
Al doilea vorbitor este Tudor Giurgiu – unul din oamenii care au pus și țara noastră pe harta festivalurilor internaționale de film. La începutul anilor 2o00 în România nu se făcea niciun film. Atunci i-a venit ideea să creeze o comunitate, de a aduna mai mulți iubitori ai filmelor sperând că se vor face mari și că se vor întâmpla lucruri frumoase. Așa s-a născut TIFF în 2002, iar refuzul unor companii de a deveni parteneri la acest eveniment nu l-a oprit să își ducă visul mai departe. În timp la TIFF s-au introdus în program workshopuri și discuții / întâlniri oferind astfel producătorilor români noi oportunități. Spiritul festivalului a molipsit în fiecare an întregul Cluj. În 2009, cei de la TIFF au conștientizat că presa românească, dar și oamenii duc lipsă de o educație cinematografică. Dincolo de distracție, Tudor este mulțumit că a mai schimbat din mentalitatea oamenilor și comunitatea iubitorilor de film s-a închegat foarte bine.
Irina Margareta Nistor ne îndeamnă să ne bucurăm că acum nu mai există nimeni care să ne cenzureze. Prin TIFF și prin eforturile lui Tudor Giurgiu oamenii au devenit mai interesați mai de lumea filmului. Doamna Nistor cochetează cu ideea de a-și face un blog. Indiferent de diferențele dintre generații și cei mai în vârstă citesc bloguri și activează în online. Ea își dorește cumva să existe și un dicționar al termenilor folosiți în blogosferă.
Mirela Bucovicean – Owner, Molecule F, ne vorbește cu emoție după ce ștacheta a fost ridicată de dna Nistor. Ea a observat că designerii români nu erau promovați la adevărata lor valoare, deși interesul exista. Se bucură că a reuțit să împingă valorile românești în față. Dat fiind că moleculef.ro este prima platformă care comercializează haine realizate de designeri români a ajutat-o să atingă rezultate neașteptate. Oamenii au devenit din ce în ce mai pasivi și mai comozi. Și noi putem să generăm valori și idei prin ceea ce facem. Dacă stăm degeaba nu se va întâmpla absolut nimic. De la o idee la business nu este o cale lungă. Pentru a implementa o idee trebuie să fim foarte conștienti de ceea ce vrem de la aceea idee. Aplicați pe hârtie o idee de la cap la coadă, iar la finele exercițiului o să îți dai seama că poți face mai multe decât dacă stai și aștepți să se întâmple lucruri de la sine. Pășește în față și dorește-ți mai mult!
***
A doua sesiune începe cu Markus Lause – Chief Commercial Officer, Vodafone Romania, care ne vorbește despre inovație. Informația este esențială, din acest motiv piața s-a dezvoltat foarte mult. Revolutionary times: social revolution, digital revolution, the faster and the best network. De asta și felul în care comunicăm s-a schimbat foarte mult. “The way we are communicating today is fundamentally different.” Telefoanele / smartphone-urile sunt noul ”super computer”. În 60 de secunde, sunt trimise peste 160 de milioane emailuri. Conectivitatea are un impact uriaș asupra noastră. În România există cele mai bune rețele mobile din lume. Brandurile nu știu totul despre tine, dar onlineul sigur știe.
Cristina Bazavan – ne povestește despre ce lucruri frumoase și inovatoare a realizat. Dacă urmezi niște pași poți să schimbi și tu lumea. Ea a fost antrenată să vadă lumea altfel fiind pasionată de matematică. Pentru ea este important ca dorințele să fie transformate în acțiuni. Arta nu are legătură cu educația. Muzica pe care o asculți nu are nicio legătură cu logica sau matematica, ci cu creativitatea. Lucrurile care sunt făcute bine și transmit emoție au succes. Pașii sunt: să ne transformăm dorințele în acțiuni, să le ducem la capăt indiferent de ce cred cei din jur, să avem puterea să ne îndepărtăm de ce ne oprește ca să rezolvăm problema ce ne frământă, să avem perseverență.
Șerban Enache – Owner & Co-fondator, Dreamstime.com. Frica de a vorbi în public este mai mare decât frica de moarte pentru el. Ne vorbește despre depășirea temerilor de a ieși dintr-o stare de confort, pentru a inova. El a creat dreamstime.com – a doua bază de date de fotografii din lume, ca număr de utilizatori. S-au făcut mai multe fotografii în ultimul an decât în întreaga istorie a fotografiei. “Este important să licențiați fotografiile pe care le folosiți. Dacă nu sprijinim fotografii, vom pierde produsele de calitate.” (din motive tehnice am fost nevoită să întrerup puțin live bloggingul, revin în forță după pauză)
***
A început a doua parte a evenimentului, iar eu particip la micro-evenimentul despre inovația în comunicare. Nir Refuah și Ioana Filip au vorbit despre tehnologia în comunicare și ne-au prezentat campaniile desfășurate de Coca Cola.
Urmează la microfon Cătălin Tenita de la TreeWorks. Ne spune cum vede el inovația, dar mai mult cum să trăiești ca să poți să inovezi. Acum 6 ani, cam în aceeași perioadă cu Webstockul s-a lansat și Zelist.ro. El ne recomandă să ne creăm un scop. Conform lui John Rawls (A theory of justice) starea inițială și valul ignoranței duc la echitate socială în echilibru cu avantajarea meritocrației. Părinții sunt exemple concrete ale acestui joc mental. Comunitatea = echilibrul dintre meritocratie si egalitate. De exemplu pe paginile de pe Fb ale brandurilor nu s-au creat comunitati. Mai trebuie lucrat la strategia de comunicare astfel incat sa avem un alt timp de informatie, nu neaparat cele pe care le-ai pune intr-un newsletter de exemplu. Chiar daca esti implicat in proiecte online – de comunicare sau proprii – este important sa intelegi toate punctele de vedere ale ”jucatorilor”. Proiectele unde in spatele lor nu exista o comunitate nu or sa aiba rezultate bune si nici nu o sa creasca.
Marius Dosinescu – floridelux.ro ne spune povestea din spatele businessului si cum a ajuns sa colaboreze cu cei de la Vodafone. Ei incerca sa fie mai aproape de clienti acordand un alt timp de atentie nevoilor lor. Floridelux.ro nu mai este doar o florărie, ci o structură de website-uri. Cu o baza de date are peste 3000 de produse, florăria digitală este un proiect care le-a adus 60% rată de succes; cumpărarea unui buchet de flori presupunea scanarea unui QR code, și plata prin sms. Ni se recomanda sa ne folosim cat putem de QR codes.
Madalina Uceanu – PortalHr ne prezinta rezultatele studiului State of Social Media Employment despre care va povesteam zilele trecute. Salariile sunt constante spre deosebire de alte zone unde salariile au scazut. Dat fiind timpul limitat rezultatele au fost prezentate pe scurt. O sa revin intr-un articol viitor cu rezultatele pe larg.
***
Revenim cu Ionut Munteanu – Webdigital si ne povesteste despre PR si remarketing 101 in campanii de succes. Mixul de canale si comunicarea integrata constituie mixul perfect. Remarketingul iti ofera posibilitatea ca audienta interesata de produsul tau sa ajunga mai usor la el. Se poate exclude din campanie audienta care pentru produsul tau nu este relevanta. Cel mai simplu criteriu de segmentare a audientei consta in sursa traficului pentru siteul tau. Astfel tu primesti trafic de pe articolul scris de catre bloggerul X printr-un link pe care el l-a adaugat in articol (UTM). Listele de remarketing le poti construi avand vedere mai multe criterii. Trebuie sa existe un volum relevant de useri care iti viziteaza siteul (min. 100). Se adauga codul de remarketing in articolul bloggerului. Dupa ce adaugi codul pe siteul bloggerului urmaresti si reamintesti utilizatorilor de produsul despre care a citit. Prin intermediul bannerului vei transmite incredere in serviciile si produsele promovate pe blog. Sfat: cultiva si culege intentia utilizatorilor tai.
Alin Vlad – Global Social Media Coordinator, Bitdefender, ne intreaba de ce trebuie sa pariem pe inbound marketing? Ca om de comunicare si marketing trebuie sa te intrebi ce isi doresc companiile de la clientii sai. Raspunsul: atentie! Clientii au nevoi. Le realizeazi si incearac sa si le satisfaca chiar si apeland la internet. Daca e vorba de o achizitie a unui produs el se va documenta, se va consulta, ulterior convertind (cumparand). Atentia unui client trebuie sa o castigi, nu sa o cumperi. Trebuie sa incerci sa ai continut premium si sa fii altruist. Trebuie sa asculti, sa castigi atentia, sa oferi audientei ce-si doreste, livreaza continut de calitate si masoara ce trebuie. Nu: nu spama, nu agasa, nu renunta, nu te axa pe continut de umplutura, nu te baza doar pe inbound marketing.
Raluca Duta, Community Manager, GolinHarris Bucuresti. Real time marketing înseamnă storytelling și relevanță. RTM te ajuta sa intelegi ce vor oamenii acum.
Revenim cu vesti la WEBSTOCK AWARDS!
***
Am revenit cu premiile Webstock! Lista nominalizarilor le gasiti pe linkurile date din fiecare categorie.
Felicitari tuturor castigatorilor, organizatorilor pentru o alta editie Webstock si tuturor celor implicati! Va multumesc si voua pentru atentie si rabdare!
Ne vedem la anul!
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.