Ca orice om te gândești că la un moment dat în această viață o să devii părinte. Nu neg faptul că mă surprind uneori holbându-mă la câte o mămică ce radiază de fericire în timp ce își ține pruncul în brațe. Brusc toți parametrii se schimbă, nu mai e vorba doar de tine, ci de micuțul tău. Devii ca o leoaică mereu gata să îți aperi puiul. Îmi place să văd mămici fericite și împlinite. Deși ai parte și de multe nopți nedormite, mult stres, iar peste tot în jurul meu aud povești ce par rupte din filme, aștept cu nerăbdare aceea perioadă. Nu mă grăbesc, ea o să vină atunci când o să fie timpul. 🙂
Însă cea mai mare dramă pe care o poți trăi este ca sarcina să decurgă cu probleme, iar bebelușul să se nască prematur. Numai când mă gândesc la un astfel de scenariu mă îngrozesc! Din păcate, în România unul din 10 copii se naște prematur! Un copil prematur este cel ce este născut înainte de 37 de săptămâni de sarcină. Naşterea înainte de termen îi lasă bebeluşului mai puţin timp pentru dezvoltarea şi maturizarea intrauterină, printre consecinţe numărându-se greutatea scăzută la naştere şi riscul crescut de apariţie a afecţiunilor medicale, inclusiv respiratorii, digestive sau oftalmologice.
O altă veste tristă este că România ocupă primul loc în UE în ceea ce privește mortalitatea infantilă, cu o rată de 9,4 la 1000 de copii născuții vii în 2011, principala cauză fiind nașterile premature (cifrele provin din datele statistice din 2011). O treime din aceste decese pot fi prevenite atât prin dezvoltarea de programe suport pentru mame și copii, cât și prin dotarea maternităților și a secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.
Poate nu știai, dar bebeluşii născuţi prematur au nevoie de asistenţă chiar din prima oră de viaţă, lucru care presupune dotări de care maternităţile şi spitalele din România nu dispun în număr suficient. Pe lângă asta, apa reprezintă 79% din corpul unui bebeluș. Îl ajută la digestie, la absorbția alimentelor, reglează temperatura corpului și circulația sângelui, transporta nutrienții și oxigenul către celule și elimină toxinele. Apa este al doilea element vital după oxigen, iar hidratarea corespunzătoare reprezintă o condiție de bază pentru menținerea sănătății organismului.
Atunci când a fost lansarea campaniei am avut prilejul de a cunoaște o familie ce trecuse prin acele chinuri – bebelușul Ilinca s-a născut prematur. Și acum când îmi amintesc emoția cu care vorbea mama Ilincăi și mă bufnește plânsul. Am văzut însă o familie unită, puternică, ce nu a acceptat să cadă pradă neliniștii și suferinței. Zilnic Ilinca era vizitată de familie, i se cânta, i se spuneau rugăciuni și era încurajată să lupte!
Pentru a surprinde cât mai bine primele clipe din viața copiilor prematuri și importanța unei îngrijiri medicale de calitate în dezvoltarea acestora, Dorna lansează documentarul intitulat Ilinca, în regia lui Tudor Giurgiu. Pentru Ilinca noțiunea de acasă a însemnat interiorul unui incubator. Înconjurată de iubirea părinților și a fraților săi, fetița a crescut, iar fiecare gram luat în greutate a adus-o mai aproape de casă.
Vă recomand ca timp de 11 minute să vă așezați și să dați play!
Campania Dorna se desfășoară sub sloganul „Împreună putem avea grijă de ei!”, în perioada 15 septembrie – 31 decembrie. Proiectul constă într-un sprijin colectiv, astfel că, pe durata campaniei, 1 ban din fiecare sticlă de Dorna cumpărată va merge către îngrijirea nou-născuților prematuri. Pentru o informare corectă și completă asupra nașterilor premature, dar și pentru oferirea de sprijin și sfaturi, Dorna lansează, odată cu campania caritabilă, și platforma online www.grijapentrucopii.ro.
Nimic nu mai contează pentru o mamă decât să îți vadă bebele sănătos. Zâmbetul celui mic te face să uiți de tot și toate și nimic nu îți poate fura aceea clipă. Nu rămâneți nepăsători. În spitalele din România avem foarte multe probleme și nu este un secret pentru nimeni, însă acum ai ocazia să te implici și tu în a face bine! Am prietene care s-au confruntat cu această problemă și nu este deloc ușor pentru nimeni. Spitalul îți devine casă, masă, familie, iar dotările de acolo împreună cu dragostea părintelui îl ajută enorm pe cel mic să se facă bine și mare!
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Leave a Reply