Încă din copilărie ni se cere să facem voluntar diferite lucruri. Chiar și la școală profesorul întreabă cine vrea să facă x lucru, iar cu mult entuziasm copilul va încearca să îi facă pe plac profesorului oferindu-se voluntar să facă acel ceva. Ajungi la facultate și lucrurile nu se schimbă. Des auzi întrebarea – cine se oferă să strângă lucrările colegilor? etc – și totdeauna cel puțin o persoană este gata să facă asta.
Dacă este să căutăm o definiție a voluntariatului cf. dexonline.ro găsim:
VOLUNTARIÁT s. n. 1. Angajare în armată ca voluntar (II); durată a serviciului militar pe care îl face cineva ca voluntar. 2. Activitate desfășurată în folosul altor persoane sau al societății fără a urmări un câștig material. [Pr.: -ri-at] — Din fr. volontariat (după voluntar).
Felul în care alegi să o faci sau cauza pentru care activezi depinde de la om la om. Important este ca tu să nu ai așteptări materiale personale sau alte tipuri de beneficii materiale. Aici tu ca om, ca spirit ai de câștigat mai mult decât niște hârtiuțe colorate cu care facem cumpărături. Aici sufletul are cel mai mult de câștigat. Cel puțin așa este în cazul meu.
Pentru mine este important să mă implic în acțiuni de voluntariat și să fac cumva să redau persoanei în cauză speranță, zâmbetul, dar mai ales încrederea că se poate face bine sau că i se pot întâmpla lucruri minunate. Așa am ajuns să am și eu mai multă încredere în ceea ce fac, dar și să constat ceva tare trist: noi oamenii nu suntem uniți. Am devenit ca niște hiene ce văd la fiecare pas numai interese și caută la orice lucru numai foloase personale. Păi și cum rămâne cu cei de lângă noi? Cum rămâne cu a spune o vorbă bună la nevoie cuiva? Nu, nu au nevoie de milă sau de compasiune, ci de o îmbărbătare! Atât!
La fiecare colț de stradă o să întâlnești anunțuri umanitare, cereri disperate de ajutor. Am uitat să mai fim oameni? Stau și mă întreb: tu cel ce citești acest articol când ai fost pentru ultima dată voluntar? Când ți-ai oferit ajutorul ultima dată? Când ai ajutat o bătrânică să treacă strada? Sau când ți-ai ajutat un apropiat să realizeze ceva? Faptele mărețe pornesc de la gesturi mici.
Faptele bune nu au cum să treacă neobservate, așa că Federaţia VOLUM alături de partenerii săi a dat startul nominalizărilor la cea de-a treia ediţie a Galei Naţionale a Voluntarilor, singura competiţie naţională ce premiază meritele voluntariatului din toate domeniile de activitate.
La fel ca în edițiile precedente, competiția va fi susţinută de către cei opt Ambasadori ai Voluntariatului în România: Raed Arafat, Margareta Pâslaru, Damian Drăghici, Marius Manole, Irina Păcurariu, Călin Goia, Valeria Răcilă von Groningen, și Zoli Toth.
Timp de trei săptămâni (17 octombrie-12 noiembrie 2013), organizaţiile neguvernamentale și instituţiile publice care lucrează cu voluntari, precum și companiile care își implică angajații în proiecte de voluntariat sunt invitate să îşi nominalizeze favoriţii, accesând www.galavoluntarilor.ro
Competiția premiază și aduce recunoaştere publică voluntarilor, proiectelor de voluntariat, coordonatorilor de voluntari şi centrelor de voluntariat din întreaga ţară. Nominalizările se realizează exclusiv online folosind portalul înscrierilor, până la data de 12 noiembrie 2012, ora 23:59. Nominalizaţii trebuie să-şi fi derulat activitatea pe durata anului 2013 sau să facă parte din proiecte aflate în derulare, cu condiţia ca acestea să fie suficient de avansate pentru a permite raportarea unor rezultate preliminare concrete.
Te invit să nominalizezi ce proiecte de voluntariat ți-au plăcut pentru că până la urmă e vorba tot de oameni. Oameni pentru oameni. Poate la anul te văd pe scena sau printre nominalizații galei. Ce spui?
Sursă foto: pinterest.com
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
VOLUM face o treaba buna in fiecare an cu aceasta gala.