Weekendul ce tocmai a trecut am avut ocazia de a vizita un frumos oraș de pe la noi pe care nu apucasem să-l văd. Mi se tot povestea de el, ba că oamenii îs faini, ba că sunt locuri faine pe acolo, ba că nu trebuie să ratez plaiurile unor mari personalități ale culturii și literaturii românești, ba că poți să vezi orașul de la înălțime, ba că ai pârtii bune de ski, ba că e un festival fain de film numit Piatra. Poate ați ghicit deja dar e vorba de orașul Piatra Neamț.
Alături de 40 de bloggeri din România și din Republica Moldova am colindat timp de 3 zile împrejurimile din județul Neamț și orașul Piatra Neamț. Drumul a fost lung, dar compania a fost una plăcută, iar cei de la AutoBoca s-au asigurat să avem un drum bun și liniștit. Eu am fost în mini van-ul Vito și bine a fost, s-a râs, s-a cântat, iar șoferul a fost pe cinste. Ba ne-am oprit și în Buzău să ne aprozivionăm cu clementine și covrigi autentici de Buzău. Am ajuns după un drum lung în Piatra și ușor ușor se aduna întreaga gașcă de bloggeri. Prima seară a fost una dedicată networkingului și cum poți face networking mai bine decât la o porție de karaoke într-un loc simpatic numit The Library? Da, nu am scăpat, am cântat și acolo. ;))
A doua zi am pornit în căutarea spiritului autentic al unui nemțean. Fetele cucuiete de la AutoBoca ne-au dat sarcini alese și pentru a putea câștiga un brâu moldovenesc trebuia să ne împărțim pe echipe și să rezolvăm cele scrise acolo. Noi ne-am numit #haiducii și bine o mers! Am fost creativi și am fost ca niște adevărați haiduci, puși pe treabă și am încercat să surprindem spiritul autentic al unui nemțean așa cum am știut noi și am simțit mai bine.
Prima oprire a fost în comuna Băltățești. Mică mi-a fost mirarea să văd că meșteșugul țesutului este dus mai departe de către meșterul popular Maria Mihalachi. Știam că județul ăsta se mândrește cu o bogăție de tradiții în arta populară, dar și cu încăpățânarea oamenilor de a le transmite din generație în generație și astfel fiind vie dorința de a le păstra. Meșteșugul țesutului este unul din meșteșugurile cele mai cunoscute în zona Neamțului. Tehnica de lucru folosită de gazda noastră este una populară în zonă: țesutul în război de țesut orizontal (stative) folosind lână naturală sau vopsită cu plante, în diverse culori.
Următoarea oprire a fost la Cetatea Neamțului unde bloggeri nu s-au putut abține să nu își facă selfie în grup. 🙂 Dacă nu știați Cetatea-Neamț este o creație moldovenească ridicată la sfârșitul secolului al XVI-lea de către Petru I. Ea este localizată pe stânca Timuș de pe Culmii Pleșului (numită și Dealul Cetății), la o altitudine de 480 m. De atunci până astăzi ea veghează valea Moldovei și a Siretului, ca și drumul care trecea peste munte în Transilvania.
Toată vizita în Neamț îmi veneau în minte frânturi din Amintirile din copilărie scrise de Ion Creangă. Așa din gând în gând am ajuns la Casa Memorială Ion Creangă, unul dintre cele mai vizitate muzee memoriale din Neamț. Un loc popular, cu o prispă de lut îngustă în care nu ai cum să nu redescoperi poveștile lui Creangă. Peste gard de muzeu cineva a amenajat un muzeu mai altfel cu personajele din scriitura lui Creangă.
Și cum poți surprinde altfel spiritul nemțean dacă nu și printr-un ospăț moldovenesc? Așa am poposit la Hanul Ancuței unde am fost întâmpinați cu pâine și sare, dar și cu o pălincuță. Totul era asezonat cu zâmbete, veselie și muzică cântată de un taraf de al locului ce a încântat gașca cu piese de mult uitate. Vă recomand cu căldură locul, căci așa cum spuneam noi #haiducii: “Fie să rămână loc vrăjit de popas și desfătare sufletească pentru călătorii pământului” și #priNeamt.
Un alt moment fain a fost pentru mine plimbarea cu telegondola. Mai povesteam și altă dată cu niște prieteni că uneori parcă e ca un făcut să nu reușesc să merg cu telecabina sau telegondola. Ba nu merge, ba suflă vântul, ba, ba, ba. Iată că la Piatra Neamț am mers pentru prima dată în viață cu telegondola. Este o experiență frumoasă să ai totul la picioare și să ai o panoramă deosebită. Pentru cei din Neamț și nu numai, telegondola este cel mai simplu și rapid mijloc de transport pentru a ajunge la pârtia de ski de pe dealul Cozla, și modul ideal prin care se poate admira orașul și împrejurimile de la o înălțime considerabilă. Traseul are o lungime de 1915 metri, iar tu stai timp de aproximativ 6 minute la o distanță deasupra solului de 63 metri. Palpitant pentru cei ce au teamă de înălțime. Drumul merită pentru că ajungi la un cadru de poveste.
Excursia #priNeamt nu putea să se încheie decât cu un alt ospăț nemțean și cu anunțarea echipei câștigătoare a provocării inițiate de AutoBoca. Cum era de așteptat #haiducii a câștigat. Am fost activi pe hashtag, am avut inspirația cu noi, ne-am agitat și am dat din coate ca să fim cei mai cei, totul fiind lucrat în echipă. Căci am fost o echipă veselă. 🙂
Una peste alta o excursie #priNeamt este de recomandat să o facem măcar odată în viață. Locurile sunt frumoase și ai practic totul la un loc: ai și condiții de sporturi extreme sau de iarnă, ai tradiții, ai istorie, ai artă populară și oameni de samă, dar și frumuseți la tot pasul! Este un loc numai bun de mers și de petrecut concediul indiferent de context: cu familia sau prietenii acolo ai ce face!
Mulțumesc mult Toma Nicolau și Alex Filip de invitație și să ne revedem sănătoși și la anul! Vă mulțumesc că pentru 3 zile mi-ați arătat o mică parte din ceea ce înseamnă să fii nemțean!
#priNeamt – editia a II-a – a fost un eveniment organizat de Eventur, în parteneriat cu Primăria Piatra Neamț,Consiliul Județean Neamț, Cosmote, Petrom, AutoBoca | Rent-a-car, Rexona, Central Plaza Hotel, Perla Invest și cu sprijinul Hanul Ancuței, Tequila Bowling Club, Xdatasoft și Maia Outdoor.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Leave a Reply