Vreau să felicit de la bun început întreaga echipă Evensys pentru minunata treabă făcută în organizarea ediției numărul 8 a PR Forum. Fără doar și poate, cel mai așteptat speaker al PR Forum a fost Paul Holmes, fondator și CEO la The Holmes Report & SABRE Awards. Iată o mică prezentare a domnului Holmes de pe siteul evenimentului:
”Paul Holmes are peste 20 de ani de experiență în comunicare și relații publice, fiind unul dintre cei mai renumiți specialiști în PR din lume. În anul 2000 el a fondat Holmes Raport, o publicație ce oferă insight-uri, informații și recunoaștere specialiștilor în relații publice. El este editor în cadrul Holmes Raport și are o vastă experiență în scriere despre activitățile de relații publice și consultanță în comunicare și PR. În calitate de editor, el scrie săptămânal un buletin informativ, citit de peste 5.000 de seniori profesioniști în relații publice din peste 40 de țări. Holmes este președintele juriului SABRE Awards (Superior Achievement In Branding and Reputation), cea mai mare competiție din lume ce oferă premii de excelență și recunoaștere pentru cele mai bune campanii de relații publice. Holmes s-a născut și a crescut în nordul Angliei, a lucrat pentru ziarele locale de acolo înainte de a deveni editor de știri pentru PR Week din Marea Britanie. El a ajutat la lansarea PR Week în SUA la sfârșitul anilor ’80, a lucrat pentru scurt timp cu Adweek și Adweek Marketing, apoi a lansat propria sa publicație, Inside PR și mai târziu, revista Reputatie Management. În ultimii doi ani, Holmes deține o poziție de top în rândul celor mai căutați vorbitori în public din lume.”
Discursul său de pe scena PR Forum a început prin a aprecia participarea României în cadrul SABRE Awards, care de a lungul anilor a prezentat în cadrul competiției campanii creative și pline de strategie și cu impact puternic. PR-ul este una dintre cele mai puțin utilizate unelte în mediul corporatist, iar în aceste timpuri avem ocazia de a exploata și mai mult domeniul. Astfel avem parte de și mai multă competivitate pentru că sunt multe persoane care cred că pot face PR, ceea ce nu este un lucru rău, dar trebuie ca în timp ei să poată devenii cei mai buni practicieni ai domeniului.
Din perspectiva clientului, trendul dominant este convergența. Transparența nu mai este un secret pentru nimeni, dat fiind că de 4 – 5 ani are loc o schimbare considerabilă a mediului în care corporațiile/clienții se află și acționează. Înainte lucrurile erau altfel: consumatorii luau în calcul doar comunicarea pe care brandul o iniția. Acum un brand reprezintă mult mai multe și nu se mai rezumă doar la ceea ce o companie spune despre ea doar într-un anumit mediu, ci în toate, atât online, cât și offline. Nu trebuie să existe discrepanțe între ceea ce consumatorii spun despre brand și ceea ce spune brandul despre el, altfel o să te confrunți cu o problemă serioasă.
Deși revoluția digitală a schimbat multe pentru marketeri, există câțiva practicieni care au un avantaj față de ceilalți pentru că sunt autentici, mai credibili, iar comunicarea o fac cu mult mai multă integritate, ceea ce pentru ei a devenit un avantaj. Schimbările și revoluția digitală de care vă spuneam nu i-a afectat prea mult pe cei mai buni. În procesul de relații publice sunt importante mai multe aspecte: transparența, integritatea, încrederea, credibilitatea, dialogul, coversația dintre brand și consumator, dar și implicarea. Procesul este același, iar prezența platformelor sociale nu trebuie să schimbe acest lucru.
Brandul are o responsabilitate mare atunci când transmite un mesaj. Credibilitatea acestuia nu se manifestă prin controlarea mesajului, ea nemaifiind o opțiune de multă vreme. Controlul într-un astfel de mediu este imposibil, iar practicienii și mai ales clienții trebuie să înțeleagă acest lucru: trebuie să fii onest și autentic. Mediile evoluează, dar princiile relațiilor publice au rămas aceleași de la începuturi.
O companie trebuie, înainte de a începe o campanie (indiferent de tipul acesteia), să își informeze angajații pentru că ei sunt cei mai buni ambasadori de brand. Marketerii au înțeles că angajații au capacitatea de a respecta promisiunea față de brand. Scopul este a avea mai mulți susținători și de a micșora numărul de critici la adresa acestuia. Puține companii pun accent pe comunicarea internă, ea fiind de fapt și o componenta esențială de marketing.
Relațiile publice poate media relația dintre o organizație și persoanele cu care interacționează, spre deosebire de marketing care mediază relația cu consumatorii. Paul Holmes consideră că ”PR-ul ar trebui să preia piața în fața marketingului.” Competiția este la orice pas, chiar și între agențiile de publicitate și cele de digital care au început să ofere servicii care au fost de la bun început specifice PR-ului. Pentru a avea succes trebuie să ajungi la publicul tău alegând cel mai bun mix de canale media, iar pentru a face asta trebuie să-ți înțelegi consumatorii din toate mediile.
Cel mai mult mi-a plăcut următoarea idee: ”PR people need to get good at digital. Digital people need to get better at everything else.” Paul Holmes consideră că practicienii PR-ului sunt priviligiați datorită abilităților interdisciplinare. Ei trebuie să-și însușească mai bine noțiunile și valorile comunicării vizuale care are un impact emoțional mai mare, astfel ei câștigă teren în fața advertisingului. Nu strică atunci când angajezi un om de PR să îl alegi pe cel ce are trecut în CV-ul său interese sau aptitudini diferite față de ceilalți pentru a înțelege aspecte precum analytics, big data, content. Până la urmă PR-ul trebuie să se folosească de insight-uri provenite din real time data, iar partea de colectare, monitorizare și prelucrare a big data este mult mai la îndemână față de alte perioade și mult mai ieftină. Înțelegerea comportamentului consumatorului se poate face și prin discuțiile pe care practicienii și brandul le poartă cu persoane specializate pe înțelegerea comportamentului și identificarea acestuia precum neurologi, psihologi, sociologi etc. Analizând toate aceste date mediul PR-ului poate să devină creativ. Creativitatea unei campanii de PR nu trebuie să fie menită doar pentru a atrage premii în cadrul concursurilor de profil, ci pentru arăta că ai înțeles piața, publicul, drept dovadă ai prelucrat datele.
Relația dintre PR-iști și jurnaliști este importantă. Jurnaliștii care au optat să facă o carieră în PR au adus o notă în plus mediului și i-a ajutat să devină brand journalists. Gândiți-vă cum un astfel de expert poate să descopere o poveste interesantă despre brand și care ulterior să fie integrată într-o anumită campanie dezvoltată de aceea companie. Publicului trebuie să i se ofere informațiile corecte pentru ca acesta să poate lua o decizie corectă.
Drept încheiere vă las cu următoarea idee spusă de Paul Holmes: “PR people discover, advertising people invent”.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Leave a Reply