Deja ați văzut sau ați citit, dar a avut loc GPeC Summit, unde timp de trei zile au fost speakeri unul și unul, iar calitatea discuțiilor a fost de cel mai înalt nivel. Dincolo de asta, evenimentul a adunat sub aceeași umbrelă peste 600 de participanţi în cele 3 zile. Evenimentul a adus 45 de speakeri de top români şi internaţionali, 1 zi întreagă de Conferinţă, 12 Workshopuri, E-Commerce Expo, dar şi excelente oportunităţi de networking şi discuţii libere la GPeC Party. GPeC Summit a fost o mică parte din ceea ce înseamnă cu adevărat GPeC în acest an.
Eu din păcate nu am putut ajunge la GPeC Summit, iar Iuliana Manea a fost acolo și a surprins cele mai interesante aspecte. Așadar, iată relatarea Iulianei din prima zi. Vă voi comunica și alte lucruri discutate acolo și în articole viitoare. 🙂
*****
Poate că mulți se vor mira cum de sunt atât de interesată de comerțul online, mai ales ca blogger pe o nișă aparent superficială, dar adevărul este că pentru mine dezvoltarea online-ului înseamnă dezvoltarea pieței, așa că m-am bucurat enorm să iau parte la GPeC Summit 2014.
În prima zi a GPeC Summit mi s-a confirmat ceea ce am susținut de ceva vreme, că emoția este importantă pentru consumator. Trăim într-o lume în care totul este pe super-tehnologizat și pe fast-forward, așa că ne culegem “sentimentele” din orice loc disponibil. De ce nu din e-commerce, mai ales că brandurile au devenit din ce în ce mai conștiente de amprenta pe care o lasă asupra societății. E timpul să ofere ceva înapoi consumatorului, ceva ce nu poate fi palpat, dar cu siguranță poate fi cuantificat. Un brand cu care rezonezi la nivel emoțional câștigă loialitate și desigur, volum mai mare de vânzări.
Mihaela Nicola, CEO The Group, ne-a arătat clasificarea internauților în cyber-world. Suntem ori Digital Natives (născuți după anii ‘90, cu tehnologia la degetul mic) ori Digital Immigrants (generația care s-a adaptat din mers și a adoptat tehnologia step by step). Fiecare dintre noi suntem mai mult sau mai puțin conectați la lumea virtuală, însă toți suntem ghidați de același lucru – curiozitate. Iar un e-tailer (retaler online) ar trebui să reușească să satisfacă curiozitatea fiecărui potențial consumator și să-l facă pe acesta să rezoneze la nivel emoțional cu brandul.
De la Daniel Enescu (Founder & Chairman Daedalus Group), Gabriel Ghita (Business Development Manager MasterCard Europe CEE), Horia Grozea (Director Card Payments mobilPay) și Marin Mitroi (General Manager RomCard) am aflat care sunt cifrele de anul trecut. Cert este că se cumpără din ce în ce mai mult de pe dispozitivele mobile, cum sunt tabletele. Anul trecut s-a înregistrat o creștere de 16% (de 3 ori mai mare decât în 2012) în numărul celor care au făcut cel puțin o achiziție cu ajutorul unei tablete. De asemenea, piața a crescut nu atât prin creșterea frecvenței achizițiilor online cât prin creșterea valorii coșului de cumpărături. Este un semn clar că piața se maturizează, conform studiilor Daedalus.
Nu se mai caută cel mai mic preț în e-commerce, acest trend este în scădere. Cea mai mare parte a plăților pe care românii le fac online sunt spre achitarea facturilor și cumpărarea de bilete de avion. Din 10 plăți făcute cu cardul în România doar 2 se îndreaptă spre piața externă, restul sunt locale. Însă trebuie luat în calcul și faptul că plățile pentru biletele de avion sunt în general procesate ca plăți externe.
Se estimează că în 2014 valoarea plăților online va crește cu aproximativ 15%, iar volumul plăților cu aproximativ 30%. Un trend care continuă să fie ascendent. Din multe alte puncte de vedere însă trăim într-o piață de cash. Așa cum bine s-a punctat, românii au “reflexul țepei”. Atâta vreme cât plătești în avans, nu mai ai control asupra achiziției. Ca o notă personală și pentru că din 2013 am avut contact direct cu magazinele online relativ din spatele butoanelor, pot spune că se lucrează intens pe clădirea încrederii și loializarea consumatorilor. Nu e deloc ușor să fidelizezi un consumator care până de curând a considerat online-ul o resursă de “ieftin”, dar sunt sigură că în timp vom reuși să clădim o zonă de e-commerce “trustworthy”.
De la Jacob Kildeboagaard am aflat care sunt trendurile externe când vine vorba de creșterea performanței prin AdWords. Pe piața noastră încă nu a pătruns Google Shopping Ads, dar antreprenorii ar trebui deja să se pregătească în vederea optimizării feed-urilor pentru această opțiune. Master Pass, noul sistem e-wallet oferit de Mastercard este cu siguranță un sistem perfect de gestionare a plăților online ce va fi adoptat de Digital Natives. Cum trendul este ascendent în ceea ce privește achizițiile cu ajutorul mobilului, acest sistem ajută consumatorul să facă check-out rapid pe orice site înrolat în program.
De la Diana Olar am aflat secretul Amazon. Din nou am vorbit despre conectarea emoțională a brandului cu consumatorul. Amazon a câștigat loialitate prin susținerea cauzelor în care consumatorii lor cred. Prin cedarea unui procent din fiecare vânzare, fără nicio contribuție în plus din partea consumatorului, brandul reușește să conecteze fiecare persoană care face o achiziție cu o cauză pe care aceasta o susține. Un proiect care își propune să facă același lucru în România, cu o platformă pentru comercianții români este Voucherrry. Ce câștigă brandurile prin asocierea cu o cauză în care consumatorii lor cred? Loialitate și respect, lucruri care apoi pot fi tranformate în… cifre. Pot banii cumpăra fericirea? În anumite cazuri, da.
Unul dintre factorii care pot face sau desface o afacere online este calitatea serviciilor de curierat. Iar din discuția celor 4 reprezentanți ai firmelor de curierat din România (Felix Pătrășcanu – Managing Partner FAN Courier, Gian Sharp – CEO Cargus, Lucian Aldescu – CEO DPD România, Octavian Bădescu – Founder Sameday Courier) am aflat câte ceva și din eforturile pe care aceștia le depun pentru a asigura logistica necesară desfășurării activităților comerciale de succes.
S-a pus în discuție dotarea curierilor cu POS-uri, pentru efectuarea plăților ramburs prin intermediul cardurilor. Însă ce se întâmplă cu cei 1,1% taxă de încasare în numele clientului (magazinul online de la care pleacă livrarea, în acest caz), a pus problema Felix Pătrășcanu, FAN Courier. Și adevărul este că orice îmbunătățire a serviciilor, orice upgrade făcut sistemului logistic reprezintă un cost, care apoi se reflectă în coșul cumpărătorului. Deși toată lumea vrea totul livrat ieri, pentru servicii rapide și de calitate ireproșabilă există costuri. În același timp, ar trebui luat în calcul un alt lucru când vine vorba de serviciile de curierat – infrastructura drumurilor. România știm prea bine că nu stă deloc bine la capitolul străzi și autostrăzi, iar oricât de multe investiții logistice ar face firmele de curierat pentru a eficientiza fluxul de livrări, starea drumurilor nu o pot controla.
De la Big Brands in E-Commerce (Avon, Carrefour și Cora) am aflat care este apetența consumatorilor români pentru cosmetice și bunuri alimentare. Aceste segmente sunt încă în dezvoltare în România și consumatorii sunt atrași de serviciile de livrare la domiciliu a bunurilor perisabile, mai ales când li se oferă avantaje față de cumpărăturile în magazinele brick&mortar. Câștigă timp și beneficiază de aceleași prețuri, uneori chiar de oferte exclusive și livrare în intervale orare prestabilite (de exemplu 19.00-22.00).
Se tot vorbește în ultimii ani despre Performance Marketing și studiile arată că într-adevăr funcționează și în cazul magazinelor cu vechime, dar și în cazul afacerilor online nou lansate. Antreprenorii români au la dispoziție o serie de specialiști pe care se pot baza că vor găsi cele mai bune unelte pentru generarea de conversii la Vibetrace, PadiCode, 2Parale, Marketizator și Today’s.
Ultimul panel al zilei a venit cu 8 “grei” ai online-ului românesc: Marius Dosinescu (CEO & Founder FlorideLux); Marian Alecsiu (CEO F64.ro), Mihai Pătrașcu (CEO evoMAG); Paula Negrea (eCommerce Manager TinaR); Radu Vîlceanu (CEO ContentSpeed); Remus Vișan (Managing Director Paravion.ro), Camelia Ganga (Marketing Manager Fashion Days), Cristian Constantinescu (CEO&Founder Noriel Stores), Oliver Cadogan (Co-Founder & Director of International Business Development Vivre.ro). Ca blogger pe zona de îngrijire și frumusețe de-abia aștept dezvoltarea zonei de cosmetice, însă între timp am aflat cum și cât s-au dezvoltat zonele de fashion, electronice și electrocasnice, lifestyle, foto-video, jucării și travel. Dacă pe zona de electronice marii jucători sunt deja fixați de ani de zile și “loc” nu mai este, în celelalte zone există încă potențial neexplorat, iar nișele și micro-nișele se cer a fi explorate și exploatate.
A fost o zi într-adevăr lungă, dar cantitatea de informație oferită a meritat fiecare moment petrecut în sala GPeC Summit 2014. Sunt convinsă că cele două zile de workshop-uri din cadrul întregului eveniment au fost mai mult decât utile pentru cei care vor să învețe și să performeze în e-commerce-ul românesc.
*****
Vă invit să urmăriți site-ul GPeC, precum și pagina oficială de Facebook, dar și blogul meu, pentru informații interesante despre eveniment și nu numai. 🙂 Pe curând!
GPeC 2014 este un eveniment susținut de: Cargus; Carrefour Online; DPD; FAN Courier; Garanti Bank; MasterCard; Microsoft; Orange; SameDay; UIS; ZITEC
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Leave a Reply