Să fii informat este cea mai puternică armă pe care o poți avea, iar când vine vorba de sănătate și, mai ales, de reproducere, nu este de joacă. Astfel, specialiștii au realizat că a comunica eficient este cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru început, pentru a ajuta oamenii să fie informați și să ia măsuri. Așa s-au gândi și cei de la Columna Medical Center care au lansat Academia de FIV. Și bine au făcut căci acest proiect este menit să atragă atenția asupra problemelor de infertilitate. Acest lucru vine și ca o urmare a ratei negative a natalității din România.
Academia are menirea de a găsi soluţii şi de a transforma părinţi care se confruntă cu probleme de infertilitate în familii fericite. La acest lucru se adaugă o bună educare a publicului, astfel încât să devină preocupat de sănătatea reproductivă și să trateze cu mare atenție acest aspect.
Întâlnirea a constat într-o discuție deschisă, am vizitat laboratorul Academiei unde am aflat o mulțime de informații noi, am putut pune întrebări dintre cele mai copilărești. Practic, specialiștii ne-au oferit informații, ne-au răspuns întrebărilor, ne-au oferit răspunsuri proactiv și apoi ne-au arătat laboratorul în care se întâmplă minunile, ca să nu credem că teoria rămâne doar teorie.
Trebuie să recunosc, vizita în laborator a fost preferata mea. Am avut ocazia să văd un embrion de doar 48 de ore, sub microscop. Microscopul poate mări embrionul cât o minge de fotbal. N-am putut decât să îmi imaginez cum acel micuț putea cuprinde în el clipiri de gene, povești de noapte bună, zgârieturi, dințișori crescuți, zâmbete, plânsete târziu în noapte, poate emoția unui inel de logodnă și întreaga lume a altcuiva.
Când ne-am întors din laborator, ne aștepta o surpriză. Pe lângă multe altele, am primit o tocă, drept dovadă a faptului că am fost un învățăcel bun. Sunt tare bucuroasă să afirm că mă aflu în prima promoție de absolvenți ai Academiei. Dar haideți să vă împărtășesc și vouă din informațiile prețioase pe care le-am aflat.
Rezerva ovariană de ovocite poate să fie afectată și de stilul de viață al femeii, fiindu-i dăunători fumatul, alimentația nesănătoasă, poluarea, stresul (și aici s-a subliniat cu linie dublă), bolile infecțioase netratate la timp și chiar alcoolul. Numărul de proceduri de fertilizare efectuate în România în ultimii ani este de aproximativ 2500. Principala cauză a numărului atât de scăzut sunt, evident, costurile, infertilitatea nefiind acoperită de Casa de Asigurări. De altfel, legal vorbind, donarea de spermă nu este remunerată.
În acest context, orice tratament este individualizat și aceasta este o practică ușor insuflată din Vest. Cei de la Academie susțin că alegerea specialistului cu care vei colabora seamănă cu alegerea profesorului coordonator de licență. Specialistul este mereu alături de tine, te îndrumă și te ajută să treci acest examen important al vieții tale de adult. Tot aici trebuie să menționez și că Academia pune mare preț pe pregătirea psihologică și pe un stil de viață sănătos. La ei, psihologul are drept de veto în începerea unui tratament. Acest lucru este datorat, în principiu, faptului că persoanele anxioase și depresive au tendința să fie infertile. Ca să înțelegem și mai bine, doctorii ne-au dat și un exemplu concludent. Un cuplu neliniștit de faptul că nu poate procrea se hotărăște să adopte. Odată văzut cu „boțul lor de carne mult iubit”, cuplul se liniștește, stresul se diminuează și, ce să vezi?!, femeia rămâne însărcinată. Tocmai de aceea, specialiștii se asigură întotdeauna că intervențiile sunt necesare, pentru a nu cheltui timpul sau banii pacienților în van.
Mi-au crescut inima și, mai ales, încrederea să văd cât de actualizate sunt cercetările cadrelor medicale în ceea ce privește ultimele tendințe ori practici. Mai mult, studiul lor nu se oprește după ce obțin informațiile, ci sunt etapa premergătoare aplicării lor în România. Te cuprinde așa un mare zâmbet și cu o doză și mai mare de mândrie în ceea ce privește evoluția României. Bineînțeles, se spun despre noi ca țară felurite lucruri, iar noi ajungem parcă să ne credem mai condamnați și mai damnabili decât o fac străinii.
Astfel, trebuie să subliniez că reuşita unei proceduri de fertilizare in vitro se datorează experienței și priceperii echipei medicale, iar Academia de FIV reunește 12 specialişti (printre care 3 din 5 embriologi seniori din România). Rata de succes a Academiei este de 43,8%, în contextul în care rata de succes a procedurilor de reproducere umană asistată se situează la nivel european la aproximativ 33,8%. Suntem iar cu un pas înaintea mentorilor noștri și majoritatea nici nu o știu.
Să eliminăm miturile. Au fost puse multe întrebări, mi s-au lămurit o mulțime de aspecte. Dintre acestea, simt nevoia să vă demontez și vouă câteva mituri.
„Din dragoste, cu dragoste și cu mult respect față de cuplurile care ne trec pragul și care ne împărtășesc problemele cu care se confruntă, am ales echipa perfectă pentru a reprezenta Academia de FIV. Astfel, informația devine o armă împotriva problemelor de infertilitate” sunt afirmațiile celor de la Academia de FIV.
Nu cred că are rost să mai menționez că totul debordează de profesionalism, expertiză și curățenie în Academie. Sunt convinsă că o să apelez la serviciile Columna Medical Center. Și pentru că sigur sunt multe persoane curioase să descopere și să se bucure de un așa profesionalism, vă lansez următoarea provocare: scrieți într-un comentariu un mit despre sănătatea sexuală, iar eu te voi premia cu un voucher cadou. Aștept comentariile tale până joi, 31 iulie. Voucherul constă într-o consultație, la alegere, la Columna Medical Center și o ecografie transvaginală. Așadar, hai să demontăm mituri și să fim mai informați!
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Leave a Reply