„Facebook a manipulat emoțiile a 689.003 utilizatori în scopuri științifice” este titlul care a răsunat zile bune pe site-ul Forbes. Încă de la bun început eram înștiințați de faptul că publicarea informațiilor avea să fie făcută cu acordul Facebookului, al autorului studiului în discuție și al editorului jurnalului în care a fost publicat acesta. Să purcedem!
Facebook-ul este un „laborator” fantastic de studiat oamenii și asta se întâmplă datorită faptului că nu poate fi vorba de necesitatea ca participanții la studiu să semneze vreun contract ori vreo înțelegere, întrucât aceștia au fost deja de acord cu termenii și condițiile siteului. Mm, vă pune pe gânduri, nu-i așa? Câți dintre voi au citit, de fapt, acei termeni? Dacă mă întrebați pe mine, cred că nici măcar 10% dintre utilizatori nu își pierd timpul cu astfel de lucruri. Până la urmă, Facebook-ul este văzut drept locul unde îți pierzi timpul, te distrezi, socializezi; ce reguli ar putea să existe?
Ei bine, aflați că există o mulțime de oameni de știință care vin constant cu idei despre cum ar putea studia comportamentul uman cu ajutorul acestei rețele sociale. Ce este cel mai interesant, însă, este faptul că, în loc să aflăm lucruri uimitoare despre oameni din aceste studii continue, ajungem să aflăm din ce în ce mai multe lucruri despre Facebook și politicile acestuia.
Ce s-a întâmplat?
Facebook a manipulat News Feed-urile a 689.003 utilizatori, eliminându-le fie toate postările negative, fie pe cele pozitive, pentru a vedea cum această schimbare le afectează stările de zi cu zi. Nu-i așa că sună înfricoșător? Cum ar fi să te trezești că nu îți mai apar postări, că ți-ai pierdut ”amintiri virtuale” prețioase?
Studiul a avut loc într-o săptămână de la începutul anului 2012. Utilizatorii care au făcut parte din studiu fie vedeau la News Feed-ul lor numai fotografii cu animale moarte, fie vedeau fotografii cu bebeluși adorabili. Acum că studiul a fost făcut public, oamenii îl descriu drept deranjant, chiar înfricoșător.
Omul de știință care a coordonat studiul este Adam Kramer și susține că emoțiile sunt contagioase. Nimic nou până acum. În momentul în care numărul postărilor cu un caracter pozitiv a scăzut, oamenii postau, și ei, mai puține lucruri pozitive. Când erau reduse acelea cu un caracter negativ, scădea și numărul de postări triste ale utilizatorilor participanți la studiu.
„Rezultatele indică faptul că emoțiile exprimate de allții pe Facebook ne influențează propriile emoții, fiind o dovadă experimentală a contagierii la scară masivă a emoțiilor umane, prin rețelele sociale.”, este concluzia celor de la Facebook.
Experimentul a avut loc în perioada 11 – 18.01.2012, timp în care sute de mii de utilizatori s-au simțit fie mai triști, fie mai fericiți decât de obicei, în măsura în care vedeau în News Feed-urile lor ori mai multe postări despre pisici și oameni care se ajută reciproc, ori despre oameni fără locuri de muncă, ghinioniști sau trași pe sfoară de diferite companii. În legătură cu aceste lucruri, Facebook mai declară că nimeni nu a fost atât de deprimat încât să ajungă să se sinucidă. Foarte încurajator, ce pot spune?!
Concluzii
Eu, una, sunt de acord cu evoluția științei. Oamenii mi se par resurse nesecate de inspirație, dar ceea ce a făcut oamenii de la Facebook mi se pare lipsit de etică, într-o oarecare măsură. Bineînțeles, ei la Facebook sunt acoperiți de termenii și condițiile cu care declarăm că suntem de acord când ne creăm un cont pe această platformă.
Ce mi se pare, însă, și mai curios este faptul că anul trecut circulau felurite știri despre cum indivizii s-ar deprima grozav văzând la News Feed fotografii ale prietenilor lor mai fericiți, mai frumoși sau cu mai mult timp liber decât ei. Studiul acesta demonstrează exact contrariul: că utilizatorii de Facebook sunt mai fericiți când văd la News Feed pisicuțe, selfie-uri vesele și oameni fericiți și mai triști când află despre ghinioanele prietenilor lor (reali sau virtuali) și despre lipsa locurilor de muncă, la nivel mondial.
Voi ați făcut parte din acest studiu? Ia să ne uităm repejor pe timeline și să examinăm cât de veseli sau triști am fost acum doi ani și jumătate. Iar dacă nu vreți să știți, spuneți-mi doar ce părere aveți despre ceea ce face Facebook din, cu și pentru utilizatori.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Leave a Reply