Acum 133 de ani s-a născut un om, un maestru al muzicii clasice, un ambasador al culturii românești. George Enescu și opera sa sunt emblemele noastre muzicale în întreaga lume, iar maestrul este cel mai mare compozitor al românilor. Ți-am mai povestit și anul trecut câte ceva despre viața maestrului.
O dată la 2 ani are loc Festivalul Internațional ”George Enescu”, despre care cu siguranță ai auzit și la care îți dorești să participi, iar anul trecut, timp de 28 de zile, Bucureștiul a fost gazda festivalului. Anul acesta are loc Concursul Internațional George Enescu, care, alături de Festival, va readuce în spațiul public valorile în care credea compozitorul român – creativitate, generozitate și participare. Noi versiuni ale compozițiilor enesciene, în interpretarea celor mai bine cotați artiști ai lumii, sunt oferite publicului național și internațional odată cu fiecare ediție a Festivalului. În același timp, Concursul Enescu introduce în repertoriul tinerilor artiști lucrări de George Enescu.
Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu” marchează aniversarea singurului compozitor român intrat în patrimoniul cultural universal.
Anul trecut, la deschiderea celei de a XXI-a ediții a festivalului de pe 1 septembrie 2013, întreaga Sală a Palatului a fost cuprinsă de o stare de emoție și de încântare. Festivalul s-a deschis cu un moment deosebit, simbolic, au spus unii. Daniel Barenboim, unul dintre cei mai importanți dirijori ai lumii, aflat în top 10 la nivel mondial, a dirijat Rapsodia Română nr. 2 în Re Major op. 11 de George Enescu, alături de prestigioasa orchestră Staatskapelle Berlin. Într-unul dintre rarele interviuri acordate presei românești, Daniel Bareinboim a declarat că „Enescu a fost o figură majoră”: „Festivalul omagiază un foarte mare muzician, care face parte din patrimoniul naţional şi mondial”.
Și, îți spun, a fost superb! Înregistrarea poate fi accesată pe site-ul Festivalului „George Enescu” și face parte din seria „Enescu multimedia”, inițiată în vara acestui an pe canalul de YouTube al Festivalului, ca parte a deschiderii către noile tehnologii.
Veștile bune nu se opresc aici! Simfonia a III-a de George Enescu se va auzi în premieră mondială la Londra, căci până acum această lucrare nu a mai fost interpretată pe nicio scenă londoneză. Pe 7 februarie 2015, London Philarmonic Orchestra, va interpreta Simfonia a III-a de George Enescu sub bagheta celebrului dirijor Vladimir Jurowski. Concertul va avea loc la Southbank Centre, considerat unul dintre centrele culturale de grad zero din Londra și din lume și este, în același timp, și sediul London Philarmonic Orchestra. De asemenea, această interpretare a fost auzită anul trecut pe scena Festivalului.
Parcă nu mai este mult… și se va anunța o nouă ediție a Festivalului! Eu una de abia o aștept!
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Leave a Reply