Sigur ai auzit și tu povești de la mare împărtășite de prietenii tăi care au trecut prin tot felul de aventuri și peripeții. Sigur cunoști pe cineva care s-a lăsat agățat în vacanța de vară, dar în special la mare. Nu există om care să nu fie cuprins de valul distracției tipic tinereții. Și nu e nimic greșit în asta, atâta vreme cât ești responsabil.
De cele mai multe ori, poveștile de acest gen nu au un final chiar fericit. Luați de val, tinerii uită de contracepție sau întâmpină diverse accidente prin care se supun riscului apariției unei sarcini nedorite. Apar din ce în ce mai multe cazuri de genul, iar ăsta este un motiv de îngrijorare. Așa că Societatea de Educație Contraceptive și Sexuale (SECS) a demarat o campanie de informare.
Salv’amoroșii, voluntari ai Societății de Educație Contraceptive și Sexuale (SECS) și ai campaniei Planifică Neprevăzutul, și-au propus să vină în ajutorul celor care au accidente pe uscat, contrar salvamarilor, care intervin în caz de accident în apă. Prin accident pe uscat, Salv’amoroșii ”Planifică Neprevăzutul!” înțeleg pișcat de țânțar, insolație, mahmureală, contact sexual neprotejat etc.
Așadar, pentru a veni în ajutorul celor care s-au lovit de o problemă pe litoral, Salv’amoroșii iau cu asalt la finalul acestei săptămâni stațiunile Costinești (30 august) și Vama Veche (31 august). O să-i recunoști pe Salv’amoroșii destul de ușor: sunt tineri, frumoși, cu costume portocalii și sunt bine informați în ceea ce privește contracepția de urgență și alte soluții de urgență pe care trebuie să le avem în vedere în caz de accident pe uscat. Așa că, dacă vă aflați la mare și vă intersectați cu ei, nu vă sfiiți să discutați cu ei și mai ales să îi întrebați tot felul de lucruri. 🙂
Din păcate, în România genul asta de campanii de informare sunt rare, iar orice inițiativă este de apreciat. Ca societate, ducem o lipsă majoră de educație dpdv al sănătății. Ne este teamă să punem întrebări, ne simțim jenați să discutăm astfel de subiecte cu un prieten, nu mai zic să discuți cu un medic, totul este tabu. Și greșim mult, pentru că nu suntem deschiși și în fața unor astfel de subiecte. Cei de la Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală au văzut cât de reticenți sunt oamenii și s-au gândit să pornească această campanie de informare, iar pe lângă asta, să ne dea și câteva sfaturi pentru a supraviețui pe litoral.
Contracepția de urgență este singura metodă care, utilizată în maximum 72 de ore de la un contact sexual neprotejat, poate preveni instalarea unei sarcini. Eficiența metodei este de 95% dacă este administrată în primele 24 de ore de la „accident” și scade la 85% la 24-48 de ore și la 58%, în intervalul 49-72 de ore. Pastila de a doua zi se administrează după un contact sexual neprotejat (când nu s-a utilizat în mod conștient o metodă contraceptivă) sau în următoarele cazuri de „accident”: pilula anticoncepțională nu a fost administrate corect (a fost uitată/pierdută) sau prezervativul a alunecat sau s-a rupt în timpul contactului sexual.
V-am mai povestit despre „Planifică Neprevăzutul!” când trebuia să îi scriu o scrisoare de dragoste blogului meu. Este o campanie de informare și educare a publicului în ceea ce privește contracepția, lansată de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală. Ce îmi place e că pe site-ul lor vizitatorii pot intra în direct cu medicul specialist prin intermediul webinariilor desfășurate de două ori pe lună. De asemenea, oricine poate adresa întrebări la doctorul@planificaneprevazutul.ro, iar specialiștii Planifică Neprevăzutul! răspund fiecărui e-mail în parte. Frumos, nu? 🙂
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Leave a Reply