Emoția pe care o am când ascult un album nou este unică. De fiecare dată. La fel este și când apăs butonul play pentru a asculta o operă clasică a unui mare maestru. Starea ce mă cuprinde este deosebită, vibrația fiecărei note având un ecou puternic în sufletul meu. Am mai spus-o și am s-o mai repet: muzica te vindecă, muzica te întărește, muzica te așează la o masă unde tu stai de vorbă cu tine pentru a te cunoaște mai bine. Muzica este peste tot și este bine să te oprești și să o asculți.
Magia Festivalului George Enescu se va simți din nou! Asta pentru că între 6 și 27 septembrie are loc cea de-a XIV-a editie a Concursului Internațional George Enescu, prima organizată separat de Festival. Cred că participarea la un astfel de concurs nu este de ratat pentru cei din domeniu. Oprește-te o clipă și descoperă câte nume importante ale muzicii românești și străine și-au lansat carierele internaționale după câștigarea unor premii în cadrul Concursului Enescu: Radu Lupu, Dan Grigore, Valentin Gheorghiu, Ștefan Ruha, Silvia Marcovici, Alexandru Tomescu, Remus Azoiței, Vlad Stănculeasa, Viorica Cortez, Elisbaeth Leonsakja sunt doar câteva exemple.
În cadrul Concursului vor avea loc multeeeeee premiere:
Concursul nu este o noutate, doar că el până acum avea loc în cadrul Festivalului. Gândește-te că pentru această ediție s-au înscris în competiție 240 de tineri artiști din 36 țări de pe 5 continente, iar în joc sunt multe premii. Sunt patru secțiuni – Vioară, Violoncel, Pian și Compoziție, iar probele de concurs vor avea loc la Ateneul Român și la Universitatea Națională de Muzică București. Galele finale, cu laureații, vor avea loc la Ateneul Român, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu.
Pentru a ne arăta importanța unor astfel de evenimente, organizatorii s-au gândit să realizeze o campanie video inedită cu laureați ai Concursului Enescu: violoniștii Alexandru Tomescu, Remus Azoiței, Vlad Stănculeasa și Florin Croitoru, pianista Elisbaeth Leonskaja, compozitorul Dan Dediu și violoncelistul Marin Cazacu. Asta pentră că „România contează!”.
Într-o serie unică de interviuri, cei șapte artiști recunoscuți în lumea muzicii clasice internaționale vorbesc în premieră despre cum câștigarea Concursului Enescu a fost o deschidere de drum pentru cariera lor și ne împărtășesc câteva gânduri, dar mai ales ne spun de ce România contează! O să vă arăt și eu astăzi 3 dintre clipuri, urmând ca zi de zi până pe 6 septembrie să ne bucurăm împreună de următoarele clipuri video și să descoperim cum le-a schimbat viața și cariera câștigarea unui premiu în cadrul Concursului Enescu.
Alexandru Tomescu este laureat al ediției din 1999 a Concursului Internațional George Enescu. Unul dintre cei mai buni violoniști români ai momentului, el a concertat în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor dirijori de renume: Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. În România, Alexandru Tomescu s-a implicat în organizarea mai multor turnee naţionale de muzică clasică. Alexandru Tomescu deţine din 2007 dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.
Elisabeth Leonskaja este laureată a ediției din 1964 a Concursului Internațional George Enescu. Pianista de origine georgiană Elisabeth Leonskaja este una dintre cele mai importante artiste ale muzicii clasice internaționale. Considerată “ultima mare doamnă a școlii ruse”, a fost apropiata legendarului Sviatoslav Richter, alături de care a și cântat. Cea mai recentă înregistrare a pianistei, apărută pe piața internațională în anul 2013 conține, alături de lucrări de Ravel și Debussy, și compoziții ale lui George Enescu.
Remus Azoiței este laureat al ediției din 1999 a Concursului Internațional George Enescu. Singurul român angajat vreodată la Academia Regală din Londra, unde predă cursuri de vioară, Remus Azoiței a absolvit cursurile prestigioasei Julliard School din New York în anul 2001. A concertat alături de unele dintre cele mai importante orchestre din lume. “The Washington Post” a scris despre Remus Azoiței că intepretează cu “o sensibiliatate melodioasă” și că “are o tehnică sclipitoare”. Violonistul este, de asemenea, director artistic al Enescu Society in London.
Ca să vezi de ce #RomaniaConteaza te invit și pe pagina de Facebook (unde ai cele mai noi vești despre Festivalul și Concursul Enescu), pe Twitter, dar și pe cel mai nou cont de Instagram, lansat special pentru acest Concurs. 🙂
Nu uita că magia există!
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Leave a Reply