Deseori la televizor se prezintă diferite știri privind sistemul medical din România. Nu este un secret pentru absolut nimeni că sistemul nostru medical public este la pământ. Mulți pacienți se duc să se ”caute” și să se trateze de diferite suferințe și ajung să plece din spital și mai bolnavi, dar și cu un acut sentiment de dezamăgire și neîncredere în sistem. Nu este deloc o experiență plăcută. Am avut de a face cu sistemul medical public și uneori ține cred de noroc sau de tupeul pe care îl ai în fața cadrelor medicale. Dar să nu intrăm în detalii, este cunoscută situația.
Sunt locuri unde există deficit de personal pentru că medicii nu sunt mulțumiți de condițiile în care ei sunt obligați să muncească. Dacă ai fi medic, tu ai putea să muncești într-un loc lipsit de energie electrică, căldură sau ustensile și aparatură medicală care să funcționeze? Eu zic că nu. Există locuri unde medicii cu puținul pe care îl au încearcă să aibă grijă de tine și să îți facă suferința cât mai ușoară. Există medici care au plecat din țară pentru a face carieră. Și nu le este deloc ușor. Lasă în urmă familie, prieteni și oameni frumoși pe care i-au cunoscut de a lungul anilor. Încearcă acolo să își facă un nume, să fie cei mai buni din breaslă. Deseori au avut și acolo pacienți din România pentru că puțini mai au încredere în sistemul nostru medical. Românii cheltuie, în fiecare an, aproximativ 100 de milioane de euro pe intervenții medicale în străinătate, din convingerea că doar peste hotare pot găsi medici cu experiență, aparatură medicală modernă și reușită aproape de 100%. În același timp, în țara noastră, se întorc medici specialiști cu experiență în centre medicale de renume din Europa pentru a ne trata la prețuri de 10 ori mai mici decât în străinătate, cu aparatură modernă și cu aceeași șansă de reușită ca în afara României.
Citeam un studiu pe tema asta și nu e deloc încurajator ce se întâmplă. Conform studiului Eurobarometru, peste 55% dintre români și-au manifestat dorința de a merge la tratament într-un alt stat membru UE. Principalele motive invocate de aceștia sunt: lipsa tipului de tratament în România, calitatea medicală a serviciului oferit în străinătate și modelul de funcționare a echipelor medicale. Nu ar fi frumos să poți fi tratat așa cum trebuie și în țara ta? Se poate la Spitalul European Polisano Sibiu pentru că are rezultate care răspund la toate neîncrederile pacienților. Probabil ați văzut și spoturile TV despre echipa de medici și despre serviciile oferite. Ce îți oferă Polisano:
Timp de 2 zile am avut ocazia să stau în preajma echipei de medici de acolo, dar și a pacienților pe care aceștia îi tratau. Am ascultat fiecare poveste a medicilor de renume care au ales să se întoarcă să trateze pacienții în România, am discutat despre cazuri reale ale oamenilor care și-au lăsat viața pe mâinile acestor specialiști, am discutat deschis și cu medicii și cu pacienții de acolo, iar ceea ce am văzut și auzit mi-au dat o speranță că se poate și la noi.
Am fost și eu pacientă, iar cel mai mult a contat felul în care medicul și cadrele medicale au avut grijă și de psihicul meu, nu doar de organism. Iar acolo am văzut oameni care zâmbeau sincer și aveau în privire o recunoștință aparte pentru întreaga echipă de acolo. Toți au spus același lucru: medicul le-a fost alături de fiecare dată când au avut nevoie, indiferent de oră aveau un răspuns pentru orice întrebare și nelămurire, iar asta a contat foarte mult pentru a înțelege ce li se întâmplă.
În cadrul vizitei am avut ocazia de a asista la câteva operații și intervenții chirurgicale cu diferite grade de dificultate. Cel mai emoționant pentru mine a fost să particip la o cezariană condusă de Dr. Ovidiu Horia Gligor (Medic Specialist Obstetrică Ginecologie). O întreagă echipă mișuna pe lângă viitoarea mămică, iar o asistentă îi spunea exact ce se întâmplă și cum decurg lucrurile. Când am auzit plânsetul bebelui (un băiețel care a primit nota 10) m-am emoționat teribil și am înțeles mult mai multe despre legătura dintre copil și mamă. Am fost foarte emoționată că am asistat la nașterea unui copil și m-am bucurat teribil că am putut să îl țin în brațe preț de câteva minute. Nu există sentiment mai frumos! Nu pot să vă descriu ce am simțit. (click pe poze pentru a le vedea la o dimensiune mai mare)
A doua zi am povestit puțin cu o altă proaspăta mamică și avea numai cuvinte de laudă la adresa Dr. Gligor. 🙂 Avea și motive pentru că doamna respectivă încerca de foarte mulți ani să devină mămică și deseori a dat peste cadre medicale care nu își doreau să o vadă bine și sănătoasă, ci erau superficiali și neatenți cu ea (din aceste motive pierduse o sarcină în evoluție – o traumă care nu este deloc ușor de depășit). Nu și dr. Gligor. Acesta i-a explicat pas cu pas prin ce avea să treacă, mai ales că nu avea o sarcină ușoară, i-a răspuns la orice întrebare avea și a știut cum să aibă grijă de ea din toate punctele de vedere, inclusiv pe plan psihologic. Și a devenit mămică! Împreună au discutat și au luat cele mai bune decizii atât pentru ea, cât și pentru bebelușul său. Chiar dacă bebelușul s-a născut prematur, atât proaspăta mamă, cât și fetița născută, au fost monitorizate mereu și nu le-a lipsit nimic cât timp au fost la Polisano.
Este important ca un medic să fie lângă tine și să te facă să înțelegi mai bine prin ceea ce treci, iar starea psihică pe care o ai cât timp suferi de o boală este importantă. Uitându-mă în jurul meu, am văzut acolo oameni dedicați misiunii sale indiferent de funcția pe care o aveau acolo. Am văzut în privirile tuturor dragoste, grijă, căldură și devotament, dar și o preocupare legată de starea ta psihologică. Când vorbeau cu tine pe priveau în ochi și îți explicau până înțelegeai. E un lucru rar printre cadrele medicale să ți se vorbească normal și calm, dar mai ales pe limba ta. Pentru asta și nu numai, eu una aș bate drumul până la Polisano Sibiu ca să am parte de cele mai bune tratamente și îngrijiri medicale. Acolo știu că aș fi pe cele mai bune mâini, iar cei de acolo au pregătirea necesară și știu ce fac.
O să vă mai povestesc despre spital și frumoasa echipă medicală, dar și despre întreaga experiență de acolo. Nu ai ocazia mereu să vezi ce se întâmplă dincolo de ușile închise ale sălilor de operație. Sunt multe de spus și nu știu ce să vă povestesc mai întâi. Fac atâtea lucruri frumoase, și totuși atât de normale ai spune, încât îți venea să fii și tu cot la cot cu ei și să arăți ce știi. Doar că noi nu eram medici și îi lăsam pe ei să facă ce știau mai bine: să fie oameni, să fie profesioniști dedicați misiunii pe care o au și să respecte jurământul lui Hipocrate. 🙂
Concluzia? Acum poți alege România pentru sănătatea ta, mai exact clinica Polisano! 😉
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Leave a Reply