Am mai povestit pe aici faptul că de la vârste fragede am fost înconjurată de tradiții, cultură, istorie și mult frumos. Asta datorită părinților mei, dar și datorită meseriilor pe care aceștia le aveau. Tata a fost parașutist militar, iar mama este restaurator textile, o meserie nobilă care necesită multă atenție, răbdare, dar și cunoștințe dedicate. V-am mai povestit aici. 🙂
De fiecare dată când mă gândesc la istorie involuntar îmi amintesc și de Muzeul Județean Buzău (Bd-ul Nicolae Bălcescu, nr.50) pentru că, într-o formă sau alta, am copilărit pe acolo. 🙂 Se spune că ”oamenii sfințesc locurile” – așa e și legat de muzeul din orașul meu natal. Acolo sunt oameni care lucrează cu pasiune, care se agită să facă multe lucruri frumoase pentru comunitatea locală.
Timp de 4 ani, Buzăul a ”suferit” din cauza faptului că muzeul a fost închis pentru lucrări de reabilitate ca parte a proiectului Regio. El a fost prezentat publicului doar prin intermediul unor expoziţii temporare. Nici muzeul de etnografie ”Vergu Mănăilă” nu a fost deschis publicului pentru că punctul administrativ al muzeului s-a relocat acolo pe perioda renovării. Iată că așteptarea s-a încheiat, iar muzeul s-a redeschis publicului larg.
Și pentru că tot s-a redeschis, țin să te informez că și Muzeul Județean Buzău va lua parte la evenimentul internaţional Noaptea Muzeelor. Muzeul Judeţean Buzău ne invită să vizităm expoziţia temporară 9 obiecte, 9 poveşti, care o să fie avanpremieră a expoziţiei de bază a muzeului. Acum, după revenirea în clădirea care a primit o nouă faţă, noua conducere a muzeului își dorește să pună în practică un nou concept expoziţional.
În acest context, expoziţia 9 obiecte, 9 poveşti îmbracă forma unui studiu de impact, prezentând publicului ideile directoare ale viitoarei expoziţii de bază prin intermediul unor bunuri de patrimoniu semnificative pentru fiecare dintre segmentele expoziţionale. Totodată, vor fi prezentate filme documentare care vor crea atmosfera necesară pentru a oferi vizitatorilor experienţa unei incursiuni în istorie.
Prin expunerea celor 9 obiecte sunt indicate principalele repere cronologice şi tematice ale patrimoniului muzeului. Perioada cuprinsă între preistorie şi mileniul I d.Hr. va fi prezentată în cadrul expoziţiei pe parcursul a patru spaţii de expunere. În cadrul de faţă pentru a reprezenta colecţia de arheologie au fost selectate piese de os, lut, metal şi sticlă: statueta de os de la Aldeni, datată în epoca neo-eneolitică, reprezentarea avimorfă din epoca bronzului, descoperită la Cârlomăneşti-Arman, brăţara dacică de la Cârlomăneşti-Cetăţuia, paharul din sticlă din sec. IV d.Hr. de la Clondirul de Sus.
Colecţia de istorie conţine obiecte referitoare la istoria locală din perioadele modernă şi contemporană: un album de familie, un telefon de masă, datat în anul 1950 şi un document din colecţia Dumitru Dan – primul globe-trotter român – care atestă întâlnirea lui Dumitru Dan cu preşedintele Venezuelei, Victorino Márquez Bustillos la Palatul Miraflores, în Caracas, 8 aprilie 1915. În ceea ce priveşte colecţia de artă, care conţine în special lucrări ale artiştilor buzoieni, în expoziţie a fost inclusă lucrarea Tradiţii a artistei Mimi Podeanu. Colecţia de chihlimbar deținută de Muzeul Județean Buzău conţine peste 270 de piese, prelucrate şi brute. Din această colecție va fi expusă o piesă deosebită și anume un bulgăre de chihlimbar, în greutate de 3.450 g, considerat a fi cea mai mare piesă de rumanit din lume.
Tot în Noaptea Muzeelor se va organiza şi activitatea intitulată O noapte la muzeu. Un grup de elevi de la căteva colegii importante din Buzău vor fi invitaţi să petreacă o noapte în interiorul sediului renovat al clădirii, în condiţii de camping, sub supravegherea şi coordonarea organizatorilor. Participanţii la acest program vor avea acces la toate activităţile organizate de către Muzeul Judeţean Buzău în cadrul evenimentului amintit. Fain, așa-i?
Eu o să încerc să iau pulsul evenimentelor în Buzău. În București, Noaptea Muzeelor este un eveniment așteptat de multă lume, iar în aceea seară vezi mii de oameni ce trec pragurile muzeelor. Sper că și în Buzău vor fi oameni care vor merge la muzeu, măcar acum la acest eveniment.
Și nu uita, intrarea este liberă, iar expoziţia 9 obiecte, 9 poveşti va putea fi vizitată în zilele de 16 şi 17 mai 2015, între orele 20.00 – 03.00.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Leave a Reply