A început cea de a zecea ediție Digital Marketing Forum. 🙂 Acum 9 ani, Manafu alături de echipa sa au pus un pariu dacă pot aduna în același loc mai mult de 80 de reprezentanți ai companiilor, persoane care lucrează în marketing. Se pare că au pariat bine. Astăzi suntem la ediție aniversară și o să încerc în timp real să redau discuțiile purtate. 🙂
Evenimentul începe cu Kath Pay, Digital Marketing Consultant & Trainer, Holistic Email Marketing, UK. Kath ne vorbește despre noile reguli din e-mail marketing. Majoritatea deciziilor sunt făcute pe baza emoțiilor pe care încercăm să le raționalizăm și astfel să justificăm decizia luată. Treat yourself to the getaway you deserve. The 4 types of people:
Two main drivers innate to us all to avoid pain AND to gain pleasure. Oamenii sunt prin natura lor leneși. Este timpul să aducem marketingul în email marketing. Dar trebuie să fim atenți, pentru că prea multă informație copleșeste audiența. Alegerile sunt demotivante. Cheia spre succes: tot ce vine în 3. Este regula celor 3: 3 pași, 3 beneficii, 3 ce-vrei-tu. Dacă folosești personaje umane în imagini/pagini asigurați-vă că privirea le este îndreptată spre zona CTA (Call To Action).
Urmează Claudia Chirilescu, Director General, Spoon – What’s behind your engagement rate? Cât de bine ne cunoaștem comunitatea de pe Facebook? Cât de loiali sunt cei care îți urmăresc pagina de Facebook? Cine vorbește despre noi (noi = pagina brandului)? Combinăm expertiza de analiști cu partea de conținut. Trebuie să știm cum să îmbinăm conținutul cu nevoile utilizatorilor. Săptămânal putem vedea ce procent dintre cei expuși postărilor (Weekly Reach) au interacționat cu pagina (People talking About The Page). Dincolo de postările text și imagine trebuie să acordăm o atenție și părții video. Spotul TV trebuie să fie privit prin lentila mediului online, o sursă valoroasă privind relevanța creativă în rândul targetului de brand. Studiu de caz: spotul Lurpak.
Pulse branding moments – știm fiecare moment de contact sau brandul, de câte ori și când se pierde interesul.
Alexandru Cernătescu, Group CEO & Co-Founder, Infinit Solutions Agency – A simple story about complex things – “Have we reached the limits of marketing technology?” Există 1876 de tehnologii de marketing pe care le putem utiliza. Evoluția lor a fost în crestere. În 2011 erau 100, în 2012 erau 350, în 2014 erau 947, iar în 2015 erau 1876. Câte sunt acum? Nu putem estima. Partea de mobile este încă în discuție. Mobilul îți oferă date în timp real despre utilizator. În prezent, fiecare dintre noi este părtaș la construirea viitorului sistem de operare al unui telefon mobil prin datele transmise operatorului.
University of Cornell au creat un algoritm care ne arată intuiția. Avem produse fizice derivate din date. Exemplu: Tesla a lansat un pilot automat, nimic nou, nu? Au creat acest instrument ca un update la sistemul lor, exact ca la smartphones. Mașinile învață zi de zi, cu cât interacționează cu mediul rutier devin din ce în ce mai inteligente. Google a început să dea data driven utilizatorilor – adaptarea în timp real a informațiilor pentru consumatori. În curând o să putem printa acasă o mașină, o să avem acces la mașini care ”au emoții” – își schimbă culoarea în funcție de emoțiile celor din mașină etc. Imaginează-ți omul care te cunoaște, îți știe emoțiile. Trebuie să stii cum să recomanzi o soluție, cum să fii acolo.
Tibor Gulyas și Andras Nagy (Possible Games) deschid prezentarea făcând referință la campania ROM. GG!
Este realitatea virtuală o nouă frontieră pentru marketeri? Cei 2 prezintă 4 studii de caz care includ cerințele de la clienți, obiectivele, setup-ul campaniilor etc. Sfatul lor este ca agențiile de digital să nu se plafoneze, să fie la curent cu noile tehnologii și să adapteze cerințele clienților cu tendințele tehnologice ale momentului, nu să livreze soluții clasice.
*****
A doua sesiune se deschide cu prezentarea lui Milos Obradovic, Integrated Creative Director, Leo Burnett London – The importance of being a jackass penguin. Milos este cel din spatele campaniei ”Like a girl” – Always. Ne prezintă câteva campanii la care a lucrat.
Be faithful to your brand. Your brand must stand for something. Don’t cheat on your audience – don’t try to sell them things you can’t sell, don’t try to do something you can’t do. He presents a new case study: S7 Airlines: The Imagination Machine.
Be loyal to your idea. It’s very hard to stay loyal to your idea and not lose parts of it along the way. You need time to see the story, to be part of the story. You need to have time to see this.
Honda presents The Other Side – A doouble- sided story. Be devoted to your medium.
Be honest to who you are. It’s becoming more and more difficult to be humans.
Stela Toderașcu, Commercial Marketing Manager România & Moldova, Avon Cosmetics România – The Complexity of Digital Marketing in 2016. Avon România a alocat de la începutul anului un buget de real time marketing. Focus de business, nu digital focus: conținut, conținut, conținut; planificare flexibilă, the buy now revolution – acum peste tot în Social Media avem butonul cumpără; cross-device consumer journey – adaptarea mesajelor in funcție de canalele abordate (tv, radio, print, online); big data. Folosește ”ambiția” companiei cu storytelling. Fiecare companie trebuie să aibă o poveste. Fiecare țară din grup comunică în funcție de targetul și obiectivele stabilite. Content amplification, buget, măsurarea rezultatelor.
Au lansat acum noul manifest pentru frumusețe ”Schimbă lumea prin frumusețe – AVON”, care are la bază trei principii: curaj, încredere, bucurie. Curajul este explicat astfel: “Frumusețea este curajul de a-ți urma visurile.” Bucurie – ”Frumusețea este bucuria de a cuceri cu un singur zâmbet.” ”Un puf de curaj este tot ce ai nevoie pentru a schimba lumea. Privește-te în oglindă! Frumusețea ești tu, iar dorințele și reușitele tale îi inspiră pe cei din jur.” (poza: ovidiumilitaru.ro)
Traian Năstase, Co-Fondator, iSense Solutions – Exclusive Study. Brands vs Consumers in 2016. Știai că 8 din 10 români schimbă canalul în timpul pauzei publicitare? Se ascund de branduri. Și pe internet fugim de reclame – 8 dn 10 consumatori stiu de ad blockere, iar 2 din 10 useri folosesc ad blockers. Consumatorul schimbă postul pentru că reclamele sunt plictisitoare. În pauzele publicitare, consumatorii au grijă de nevoile personale, mănâncă sau fumează. Cele mai utilizate canale digitale în timpul pauzei publicitare: accesează emailul (de pe telefon: 64%, de pe laptop 76%), stau pe messenger (49% de pe smartphones, la fel si de pe laptop), vorbesc la telefon – 69%, dau sms-uri – 50%. Consumatorul devine tot mai matur și responsabil din punct de vedere social.
Evenimentul continuă acum cu 3 paneluri paralele, eu am ales panelurile despre Marketing Inspiration. Prima sesiune este despre: INTEGRATING DIGITAL INTO YOUR BUSINESS AND MARKETING STRATEGY. Cristian Clita (Ikea) deschide panelul, iar prezentarea este despre seria de întrebări pe care și le-a pus în ultimul an. A început cu:
Ce întrebări și-a pus: Cum vrem IKEA în mediul Digital? Care este rolul digitalului? Ce pot face mai întâi? Cum să nu mă panichez? Ce vor toți de la mine?
După ce s-a panicat, s-a întrebat: Ce vrea consumatorul de la mine? Care este comportamentul lui digital? Când și cum vrea el să interacționeze cu brand-ul meu? Care sunt oportunitățile? Dar riscurile? Ce trenduri mă impactează pe mine? Care este competiția mea și ce face ea pentru a oferi o experiență plăcută consumatorului? Cum pot eu să influențez business-ul? Cum se traduc obiectivele de business în obiective de marketing, respectiv digital? Care sunt digital SMART goals cu adevărat relevante pentru business-ul nostru? Care sunt nevoile altor departamente?
Unde sunt acum (digital contribution to the business). Meaningful relationships: analizarea comportamentelor consumatorului și adaptarea comunicării la nevoile / dorințele lui; ascultă înainte să vorbești; de la gândirea ”de campanie” la ”consumer centric communications”;
Strong business contributions. Identificarea oportunităților digitale – valoare adaugată; definirea modelelor de monitorizare și reorganizarea digital KPIs landscape; pregătirea business-ului pentru multi-channels.
Efficiency: optimizare regională, securizarea proceselor, media optimizing.
Capcane: digital = chineza; trendul seacă bugetele în prostie; agenția face strategia – cel mult poate ajuta în dezvoltarea tacticilor; resurse (umane, financiare, timp, competențe); procese; corporația nu reusește să se miște la fel de repede precum consumatorul.
Anca Nuță (Unicredit) povestește despre #RomanianStories – primul blog tip notes pe Facebook al unei bănci. Găsiți toate poveștile pe pagina de Facebook UniCredit Bank.
MANIFESTO #RomanianStories
E multa neliniste in sufletele oamenilor astora. Neliniste din aia buna. Efervescenta. Creatoare. Stii despre ce vorbim. Pentru ca si tu esti ca ei. E genul acela de neliniste care te tine treaz noapte dupa noapte, visand cu ochii deschisi vise mari si generoase. Si care te arunca din pat dimineata inaintea tuturor, pentru ca ai o mie de lucruri de facut si de fapt parca niciodata timp suficient sa le faci. Pe multi dintre oamenii astia ii stii si tu. Si daca nu ii stii, oricum ii recunosti usor. Trebuie doar sa te uiti in ochii lor. Desi incercanati si de multe ori obositi, ochii lor stralucesc altfel. De parca s-ar deschide in fiecare zi intr-un alt univers. Mai estetic. Mai bun. Mai frumos. Mai plin de posibilitati. Mai fara bariere. Unul in care totul e posibil. Unul in care, daca vrei cu adevarat si tragi cu dintii pentru ceea ce vrei, reusesti.
Sunt oameni care traiesc altfel pentru ca asa sunt ei. Structural diferiti. Nu doar de fatada. Pasionali, nebuni, indragostiti de viata. Sunt oameni liberi in cap, liberi in suflet. Care nu inteleg “fa asa, ca asa se face”. Care nu se uita in gura lumii si nici nu se sperie de ea. Oameni care stiu sa se arunce cu capul inainte cand simt ca au pentru ce sa o faca. Oameni care stiu sa cada si sa se ridice mai destepti si mai puternici. Oameni care au povesti de spus. Multe povesti. Pentru ca traiesc mult si intens.
Ramona Ciocodei (Digital Manager, McDonald’s România) – despre strategia digitală de la McDonald’s. Au o descriere a consumatorului digital:
Au avut și o campanie pe Tinder de Valentine’s Day:
Ultima sesiune a zilei a început cu Studii de caz inovative și creative. Primul speaker Andrei Ungureanu (Coca-Cola) și povestește despre experiența brandului cu snapchat.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Interesante reclamele. Felicitari pentru articol!