2016 se apropie de final și peste tot se trage linie, se judecă bunele și relele, mai pe scurt, este timpul bilanțului. Astăzi o să vă povestesc despre un loc drag mie, un loc în care pot spune că am crescut, Muzeul Județean Buzău, care a avut un an 2016 de excepție, fiind anul cu cele mai multe evenimente în ultimii 20 de ani.
În fiecare lună Muzeul Județean Buzău și-a întâmpinat vizitatorii cu activități și proiecte inedite, iar eu vreau să vă vorbesc despre câteva dintre ele. De 24 ianuarie, Ziua Unirii, buzoienii au fost invitați la evenimentul Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Judeţean Buzău, unde s-au prins în ”cea mai mare horă” aproape 1 000 de persoane de toate vârstele, înconjurând astfel clădirea muzeului. Tot atunci a avut loc și prezentarea steagurilor de identificare a structurilor subordonate Diviziei 2 Infanterie Getica și vernisajul expoziţiei “Alexandru Ioan Cuza la Buzău”.
Luna martie a fost bogată în evenimente, muzeul pregâtind pentru public 3 expoziții: Reprezentări feminine în preistorie (arheologie), Femeia în pictura românească modernă şi contemporană (expoziție de artă) și Mărţişor, Martiniki, Martinitsa (expoziţie temporară internaţională), unde buzoienii au avut ocazia să vadă cel mai mare mărțișor din lume, cu o lungime de 16.704 metri, de care v-am povestit și eu aici. El a fost realizat de mai multe instituții publice din orașul bulgar Vidin și a fost omologat la 1 martie 2015, de reprezentanții Cărții Recordurilor.
Nici săptămâna ”Școala Altfel” nu a fost ocolită, elevii și cadrele didactice din județ au putut participa la expoziţii, ateliere de crafturi şi de modelaj, conferinţe.
De Ziua Internaţională a Muzeelor, 18 mai, a avut loc vernisajul expoziției „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci” – o expoziție despre Dumitru Dan care a făcut înconjurul lumii pe jos, încălțat în opinci. Proiectul, care a avut mai multe etape și ateliere, a fost realizat printr-o finanţare nerambursabilă în cadrul programului Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural, printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Tot atunci a avut loc și ultimul atelier meșteșugăresc din cadrul proiectului, unde elevi din satul Brădeanu, coordonați de meșterul popular Doina Mușat au confecționat opinci. Da, ai citit bine, opinci, pe bune! Găsiți mai multe detalii pe pagina de Facebook sau pe site-ul proiectului.
Nici Noaptea Muzeelor nu a trecut neobservată, ci a fost pregătit un program deosebit: în curtea muzeului s-au făcut observaţii astronomice cu instrumentar profesionist și s-au vizitat expoziţiile „Arheologia antică şi medievală”, „Colecţia de telefoane” şi „Cultură şi artă buzoiană”.
De Ziua Internaţională a Copilului a fost organizat un concurs de desene pe asfalt . Tot în această zi au fost deschise porțile spațiilor non-vizitabile pentru cei mici, fiind organizată Ziua Ușilor Deschise la Muzeul Județean Buzău. Astfel, însoțiți de către părinți și bunici, dar și de către personalul de specialitate al instituției, cei mici au putut să viziteze spațiile de lucru, care în mod normal nu sunt deschise publicului vizitator.
Nici Ziua Drapelului nu a trecut neobservată. Buzoienii au fost invitaţi să admire un tricolor gigant, de 19/15 m, care a fost ridicat pe faţada clădirii Muzeului Judeţean. Seara, clădirea a fost iluminată în culorile drapelului naţional.
Dincolo de evenimentele organizate în incintă, cei de la Muzeu au vrut să meargă mai departe și au venit cu o idee frumoasă pentru a promova lectura în rândul buzoienilor. În perioada 13 iulie – 1 octombrie s-a desfăşurat proiectul Carte de dat, carte de luat. Activitatea s-a desfăşurat în parcul Crâng, unde s-au amplasat opt casete, în care au fost puse cărţi. Cei interesați de lectură au avut acces la cărţi, pe care le-au putut lua gratuit cu condiția să le aducă înapoi după terminarea lecturii. Dacă pasionații de lectură şi au dorit să le păstreze, atunci au adus un alt volum în loc. Proiectul a avut succes, buzoienii s-au implicat şi au venit la muzeu să doneze cărţi, astfel casetele din parc au fost pline permanent cu cărţi. Vestea bună este că proiectul se va continua și în vara lui 2017! 🙂
Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la înfiinţarea armatei a 2-a, cu această ocazie au avut loc două expoziţii „Armata a 2-a Centenar” şi „România NATO – de la parteneriat la alianţa în lupta împotriva terorismului, pentru o lume mai sigură şi mai bună”. Expoziția a fost organizată în colaborare cu Divizia 2 Infanterie Getica, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Muzeul Municipal Câmpulung Muscel, Fundația „Mareșal Al. Averescu”. Au fost expuse pe lângă obiecte de patrimoniu din colecţiile muzeelor partenere şi obiecte militare rare și interesante din colecții particulare: uniforme militare, arme albe și de foc, distincții militare, steaguri, aparate de comunicații și transmisiuni (maşină germană de criptat Enigma, telefoane de campanie, stații radio, manipulatoare militare Morse, teleimprimator şi altele).
Luna decembrie vine cu noutăţi, expoziţii de icoane, arheologie şi multe surprize. Astfel pe 1 decembrie a fost difuzat filmul istoric ”Pe aici nu se trece”, iar seara a fost aprins tunelul de lumini de 35 de metri format din aproximativ 42000 de beculețe pe aleea care face legătura între Bulevardul Nicolae Bălcescu și muzeu. O să merg și eu să le văd curând! Așa că vă invit să vizitați muzeul și să nu uitați că Moș Crăciun vine la Muzeul Județen Buzău cu expoziții, lansări de carte, târg cu produse tradiționale, cu voie bună. 🙂
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Primeşte articolele pe email
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Leave a Reply